![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 12 Dołączył: 5.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam w bazię między innymi takie dwie tabele: Kod CREATE TABLE pictures ( id_picture INTEGER UNSIGNED DEFAULT 0 NOT NULL, PRIMARY KEY (id_picture) ) ENGINE=InnoDB; CREATE TABLE records ( id_record INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, categories_id_categorie INTEGER UNSIGNED DEFAULT 0 NOT NULL, pictures_id_picture INTEGER UNSIGNED DEFAULT 0 NOT NULL, movies_id_movie INTEGER UNSIGNED DEFAULT 0 NOT NULL, users_id_user INTEGER UNSIGNED DEFAULT 0 NOT NULL, title VARCHAR(80) DEFAULT '' NOT NULL, count INTEGER UNSIGNED DEFAULT 0 NOT NULL, size INTEGER UNSIGNED DEFAULT 0 NOT NULL, location_file VARCHAR(80) DEFAULT '' NOT NULL, add_date INT DEFAULT 0 NOT NULL, adult TINYINT UNSIGNED DEFAULT 0 NOT NULL, PRIMARY KEY (id_record) ) ENGINE=InnoDB; CREATE INDEX records_FKIndex1 ON records (users_id_user ASC); CREATE INDEX records_FKIndex2 ON records (movies_id_movie ASC); CREATE INDEX records_FKIndex3 ON records (pictures_id_picture ASC); i teraz chcę dodać jakiś wpis to tabeli rekord, wykonuje to za pomocą takiego polecenia :
po wykonaniu tego pojawiają sie wartości w obu tabelach prawidłowo, jednak pole pictures_id_picture w tabeli RECORDS jest puste. Jest to klucz obcy z tabeli PICTURES a w niej prawidłowo jest dodany rekord, czy musze dodawać ręcznię tą wartosć także do tabeli RECORS czy jako klucz obcy nie powinna zostać automatycznie uzupełniona?? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat CREATE TABLE pictures ( id_picture INTEGER UNSIGNED DEFAULT 0 NOT NULL, PRIMARY KEY (id_picture) ) ENGINE=InnoDB; Nie powinny byc tez auto_increment skoro to id ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 12 Dołączył: 5.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powinny byc tez auto_increment skoro to id ![]() Wydaje mi się że nie może być auto_increment bo wartości dodawane są tam jako to co zwróci funkcja mysql_insert_id(). Nie chodzi mi o modyfikowanie tylko o to że skoro w tabeli pictures jest jakas wartość w polach id_pictures to dlaczego nie jest ona widoczna w tabeli records skoro to jest klucz obcy w niej, w records w kolumnie id_pictures są same 0 mimo że w tabeli pictures wartości są inne. Ten post edytował bliitz 15.04.2008, 23:23:22 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:32 |