![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kod stronicowania w galerii pisałem i pisałem nie działało i nie działało i w końcu zadziałało poprawnie ale nie działa na serwerze, niby takie proste stronicowanie wystarczą znaki mniejszości i równości i działa a ja musiałem się je*@$.
![]() ![]() Ale i tak nie działa poprawnie Kod:
stronicowanie potrzebuje do działania (i to pobiera z bazy) numer następnego lub poprzedniego zdjęcia danego usera i numer id usera którego jest foto nie ma rozwiązania na ten kod? czy coś źle wyjaśniłem? Ten post edytował Lejto 15.04.2008, 17:45:23 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dosc zagmatwany ten kod, dla mnie nie do przejscia.
Powiedzialbym, ze utrudniasz sobie zycie mieszajac PHP, SQL, HTML, stosujac stare znaczniki typu <center> dodatkowo wypisujac je poprzez echo, skoro chyba uzywasz CSS bo widze, ze jest jakis <span id="font">. I jeszcze to dziwne .($wiersz1[id]). - po co ten nawias ? Nie widze polecenia LIMIT a za to 4 krotnie powtorzone to samo zapytanie SQL z minimalnymi zmianami, co osobiscie zamienilbym na 1 zapytanie poprzedzone wczesniej wpakowaniem alternatywnych warunkow w zmienne. No i oczywiscie wyliczenie, na ktorej stronie jestes, czyli ktora strona jest aktualnie aktywna, jaki blok stron jest brany pod uwage wyliczasz, pakujesz w LIMIT, przechowujesz w jakiejs sesyjnej zmiennej no i najlepiej nie uzywaj czystego $_GET w warunkach.. polecam na wszystkie GET i POST zrobic sobie 1 funkcje, ktora pozwoli od razu filtrowac otrzymywane parametry. Takze podam tu tylko moj schemat, moze cos ci ulatwi, bo analizowac twojego kodu nie mam nerw.;) Powinienes dazyc do 1 ostatecznego sformulowania zapytania - dla konkretnej operacji - oczywiscie nie jednego dla calego kodu;) $_sql = "SELECT $_columns FROM [DB_name.table] WHERE $_search_type $_sort_it"; // gdzie {$_search_type} to jakies warunki $_search_type .= " (POLE $_is_like '$_word' OR POLE $_is_like '$_word' AND POLE!='schowany') OR ... AND ... "; // i co tam potrzeba jeszcze // gdzie {$_is_like} to wybrany sposob wyszukania/porownania $_is_like = "LIKE"; // lub $_is_like = ""; // w koncu {$_sort_it} to ustalenie ilosci i porzadku sortowania $_sort_it = "ORDER BY [$kolumna] [$ASC|DESC] LIMIT $_lim_start,$_tmp_lim"; // lub $_sort_it = ""; To ostatnie {$_sort_it} robi wszystko co potrzeba jesli przedtem kazdy warunek wyznaczysz a potem tylko skleisz w jedno zapytanie SQL To schemat z mojego kodu wyciety, nie ma co kopiowac bo na pewno nie zadziala w tej formie, mam nadzieje, ze na cos ci sie przyda. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:13 |