![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeglądam pliki forum phpBB3 i jakoś nie mogę wpaść na pomysł, jak połączyć forum ze stroną. Chcę, aby forum było w ramach strony, tzn. jak mam stronę: http://pytak.no-ip.org/~trudny/motocykl/ to chciałbym, aby forum wyświetlało się jak każda podstrona (nagłówek, stopka, po bokach wszystko zostaje). Nawet nie bardzo wiem, jak się za to zabrać, więc proszę o jakieś podpowiedzi.
Myślałem nad stworzeniem po prostu stylu do tego i próbowałem dołączyć plik nagłówka, jednak to nie wyszło, bo naglowek.php jest w głownym katalagu, a style /forum/styles/[styl]/template. Macie jakieś pomysły? pzdr p.s. ew. jakieś inne skrypty forum wchodzą w grę, jednak strona już jest zintegrowana z tym forum, więc wolałbym to. -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy przedstawione przez Ciebie rozwiązanie jest dobre, mnie osobiści zawsze denerwowały fora, które są wplecione a w stronę. W pliku index forum, musisz jakoś sprytnie poicludować wszystkie potrzebne elementy, lub/i usunąć te domyśle, które dodaje phpBB.
-------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podzielam Twoje zdanie, jednak w tym przypadku nie ja to ustalam
![]() Tylko właśnie jak to sprytnie poincludować? Bo jeśli uda się w stylu dodać w nagłówek i stopkę (pliki), to w sumie nie będzie problemu, poza tym, że cały styl praktycznie od nowa :] -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale wydaje mi się, że da się to zrobić bez problemu właśnie przy edycji stylów. Musisz przeanalizować plik index.php i zobaczyć co tam się dzieje, na pewno jest dobrze okomentowany, albo poszperać coś na forum jakiegoś wsparcia, lub ogólnie na necie jak i co możesz zmienić.
-------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił tak, że te bloki jakie pobierasz wrzucasz np do blok_menu.php, w templatce dajesz wyglad strony głównej i tam gdzie bloki dajesz <!--BLOKS--> i teraz musisz w skrypcie grzebać co zmienić itd.
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tylko to wszystko sprowadza się do includowania plików z kilku katalogów wyżej
![]() Na www.phpBB3.pl nie było w ogóle odpowiedzi, dlatego teraz tu pytam ![]() w każdym razie dzięki za zainteresowanie i wiem, że właściwie nie wiem, czego oczekuję, ale może jednak ktoś coś konkretniej pomoże ![]() -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
katalog wyżej to ../ czyli mamy
Strona/www/menu.php i Strona/www/forum/index.php w /www/forum/index.php wpisujemy include('../menu.php'); i działa ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Patrz, że jakoś ubzdurałem sobie, że to przy 4 katalogach w górę nie będzie działać. A później zacząłem z './' kombinować.
Dzięki, będę kombinował ze stylem, bo to i tak chyba najłatwiejsze wyjście z tej sytuacji. Pozdrawiam i jeszcze raz wszystkim dziękuję ![]() -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 22:04 |