![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Nie znalazłem tematu więc zakładam nowy Otóż mam pytanie do znawców SQL Jak można sprawdzić w tabeli bazy danych, czy email który użytkownik wprowadza przy rejestracji, znajduje się już w bazie ![]() Wysyłam zapytanie do bazy danych w taki sposób: Kod $podobne = mysql_query("SELECT * FROM osoba") or die ('Błąd zapytania'); i teraz sprawa while ... zaczynając w ten sposób Kod while($pod = mysql_fetch_array($podobne)) { if($pod['email']!==$email) gdzie $email to zmienna do której zapisany jest email wysłany w formularzu return false; else return true; } . . . jeśli natrafię na pierwszy spełniony warunek to od razu zwróci mi sie false i wykona dalszy kod a z while wyjdzie ;/ co jest bezsensem natomiast jesli zadam pytanie w ten sposób: Kod $podobne = mysql_query("SELECT * FROM osoba WHERE osoba.email=$email") or die ('Błąd zapytania'); no to jeśli zapytanie nie znajdzie takiego samego emaila jak wprowadził klient w pole formularza przy rejestracji to od razu wyświetli się komunikat "Błąd zapytania" Poradźcie coś proszę ... Ten post edytował kosmos 14.04.2008, 23:29:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 08:58 |