![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-kasiam- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam kilka formularzy w ktorych dane sa wybierane poszczegolne z selectow, oraz pola do wpisywania wartosci. W zaleznosci od wyboru jest liczona wartosc koncowa - Dokładnie jest to liczenie składki oc.
Nie wiem jak przekazac te zmienne i w zaleznosci od wyboru dokonac obliczenia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli formularz wysyłasz metodą POST to dane masz w tablicy $_POST, jeżeli GETem to w $_GET.
|
|
|
-kasiam- |
![]()
|
Goście ![]() |
za pomocą POST a jak zrobic te warunki ze kak wybiore taka wartosci to ma zwrocic taki wynik, a jak wybiore inna opcje to zwroci inna?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Manual PHP - instrukcje warunkowe/ew. switch" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 27 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
potem sobie dodajesz kolejne warunki przez else if -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@xbigos raczej wypadało by w warunku sprawdzić wartość indexu tablicy _POST, gdyż przy wysłaniu formularza, zawsze tworzone są wszystkie pola (tuteż użyć empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zamiast isset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)
|
|
|
-kasiam- |
![]()
|
Goście ![]() |
z poszczegolnych formularzy zmienne maja takie same nazwy, czy musza byc inne?
![]() |
|
|
![]()
|
|
W obrębie jednego formularza każde pole (z wyjątkiem type="radio") musi mieć inny atrybut name. Później w skrypcie możesz się odwołoywać do danych właśnie na podstawie tego atrybtu: $_POST['wartoscZName'] lub $_GET['wartoscZName']
|
|
|
-kasiam- |
![]()
|
Goście ![]() |
w odrebie jednego formularza mam inne zmienne, ale potem jak chce zrobic zaestawienie i pobieram te dane to wychodza mi zmienne o tych samych nazwach, wiec musza byc inne?
|
|
|
-kasiam- |
![]()
|
Goście ![]() |
w odrebie jednego formularza mam inne zmienne, ale potem jak chce zrobic zaestawienie i pobieram te dane to wychodza mi zmienne o tych samych nazwach, wiec musza byc inne?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W obrębie jednego formularza każde pole (z wyjątkiem type="radio") musi mieć inny atrybut name. Później w skrypcie możesz się odwołoywać do danych właśnie na podstawie tego atrybtu: $_POST['wartoscZName'] lub $_GET['wartoscZName'] Nie prawda, wszystko może być przechowywane w tablicach, po nazwie pola wystarczy dodać "[]", czyli name="pola[]" i nadać wszystkim takie nazwy, a potem w php czytać POST'owe dane jako tablicę dwuwymiarową. -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Albo tak:
wszystkie selecty mają nazwę, powiedzmy, stawka[]. Potem przez foreach dla $_POST['stawka'] sprawdzasz pola i sumujesz wartości. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.07.2025 - 03:37 |