![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Związku z tym, że jestem świerzy na tym forum Witam wszystkich
![]() Mam do zrobienia formularz, który waliduje, wysyła dane do bazy MySQL i wyświetla tabelę. Problem polega na przesłaniu danych POST formularza z funkcji javyscript post.js do pliku send.php, który to zapisuje dane w bazie. Oczywiście wszystko musi się odbywać bez przeładowania strony. Kod if (window.XMLHttpRequest) { ObiektXMLHttp = new XMLHttpRequest(); } else if (window.ActiveXObject) { ObiektXMLHttp = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); } function getData(zrodlo, cel) { if(ObiektXMLHttp) { var cel = document.getElementById(cel); ObiektXMLHttp.open("post", zrodlo); //wywołanie pliku php ObiektXMLHttp.onreadystatechange = function() { if (ObiektXMLHttp.readyState == 4) { cel.innerHTML = ObiektXMLHttp.responseText; } } ObiektXMLHttp.send(null); } } Po pozytywnej walidacji zostaje wywołana funkcja getData( 'send.php', 'div' ), Jak tu przekazać dane z formularza za pomocą POST do pliku send.php? ![]() Niestety nie znalazłem rozwiązania na googlach, dlatego proszę was o pomoc. Mam jeszcze jeden problem. Podobno tablica $_POST jest superglobalną, czyli mogę się do niej odnosić z każdego miejsca. To dlaczego po naciśnięciu onsubmit, wywołaniu funkcji w javascript i wywołaniu funkcji w php nie mogę w niej korzystać z tablicy POST. (dla ułatwienia formularz -> onsubmit -> javascript -> php (nie mogę odwołać się do POST). Wielka prośba o sugestie, uwagi, podpowiedzi w celu rozwiązania tego zagadnienia. Ten post edytował jez86 12.04.2008, 19:40:40 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast name="nazwa pola" wstawiaj id="nazwa pola", wtedy napisz funkcję np.
Kod function StartSearch() { doc = document.getElementById('search'); type = document.getElementById('select_input'); GetData('send.php?doc='+doc.value+'&type='+type.value, 'div'); doc.value = ''; } Dziękuję, Babcia@Stefa -------------------- Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykorzystałem podaną funkcję StartSearch(), ale niestety nie działa.
Dodałem wszędzie id zamiast name, ale niestety zmienna doc nie dostaje żadnej wartości. Co robię źle? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
W tym przypadku zamiast POST użyj GET. Przenoszę na Ajax
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:53 |