![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak przenieść zmienną z jednego pliku php do drugiego? Chodzi mi o to że Dałem zmienną
Kod $Nazbohatera = $_POST['Nazbohatera']; Nazbohatera to jest to co wpisze w polu tekstowym. Kod <form action="Gra r trening 2.php" method="post"> Tak napisałem forme, action przenosi do pliku drugiego. Naciskam Ok ( Kod <input type="submit" value="OK"> )i wyświetla mi się ta druga strona : Bohater: (Powinno być Bohater: np. lol) Może w tym drugim pliku cos mam źle: Kod <html> <head> <title>Lol</title> </head> <body> <?php echo("Bohater: $Nazbohatera"); ?> </body> </html> Pomóżcie!!!Wiem ze duzo tematów pisze ale szybko się ucze ![]() Ten post edytował domate 9.04.2008, 13:09:33 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystaj z mechanizmu sesji. Do tego został stworzony.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mogłbys te sesje jakos wytlumaczyc albo podac jakis przyklad bo nie rozumiem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mogłbys te sesje jakos wytlumaczyc albo podac jakis przyklad bo nie rozumiem Przecież w postcie @mikea fraza "mechanizmu sesji" jest linkiem - m.in. do przykładów
|
|
|
![]()
|
|
Pojawia mi się : Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at C:\Serwer\Strony\lsjd.php:9) in C:\Serwer\Strony\lsjd.php on line 10
Ten post edytował domate 10.04.2008, 10:11:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
A w ktorym miejscu iniciujesz sesje ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W tym
Kod <html>
<head> <title>Ucze się</title> </head> <body> <form action="Gra r trening 2.php" method="$_SESSION"> <input type="text" name="count"> <input type="submit" value="OK"> </form> <?php session_start(); // Użyj $HTTP_SESSION_VARS dla PHP 4.0.6 i starszych if (!isset($_SESSION['count'])) { $_SESSION['count'] = 0; } else { $_SESSION['count']++; } ?> </body> </html> Ten post edytował domate 10.04.2008, 10:27:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Sesja ma byc inicjowana na samej gorze w 1 wierszu
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Aha a tak może być?
Kod <html> <head> <title>Ucze się</title> </head> <body> <form action="Gra r trening 2.php" method="$_SESSION"> <input type="text" name="count"> <input type="submit" value="OK"> </form> <?php If($_SESSION) { $count = $_SESSION['count']; } ?> </body> </html> Bo to mi teraz działa tylko plik Gra r trening 2.php mi nie działa: Gra r trening 2.php Kod <html>
<head> <title>Lol</title> </head> <body> <?php session_start(); echo("Bohater: $count "); ?> </body> </html> Ten post edytował domate 10.04.2008, 10:47:03 |
|
|
![]()
|
|
SESJA jest inicjowana w 1 wierszu...!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie działa
![]() ![]() lsjd.php(pierwszy plik) Kod <?php session_start(); ?> <html> <head> <title>Ucze się</title> </head> <body> <form action="Gra r trening 2.php" method="$_SESSION"> <input type="text" name="count"> <input type="submit" value="OK"> </form> <?php If($_SESSION) { $count = $_SESSION['count']; } ?> </body> </html> Gra r trening 2.php(drugi plik) Kod <?php session_start();
?> <html> <head> <title>Lol</title> </head> <body> <?php echo("Bohater: $count "); ?> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wszystko pięknie tylko jak wpisuje cos i naciskam ok to na drugiej stronie pokazuje sie: Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in C:\Serwer\Strony\Gra r trening 2.php on line 8
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno byc dobrze ;] Ten post edytował Piniek 10.04.2008, 12:42:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to teraz wynik taki :
Bohater Wydaje mi sie ze zle zarejestrowalem count : Kod <html>
<head> <title>Ucze się</title> </head> <body> <form action="Gra r trening 2.php" method="$_SESSION"> <input type="text" name="count"> <input type="submit" value="OK"> </form> <?php If($_SESSION) { $count = $_SESSION['count']; } ?> </body> </html> Ten post edytował domate 10.04.2008, 12:48:06 |
|
|
![]()
|
|
Wogóle po co tą zmienna przekazujesz za pomocą sesji
![]() nie łatwiej tak ;] i
~edit: literówka poprawiona ![]() Ten post edytował Piniek 10.04.2008, 14:29:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Piniek: w ogóle
![]() @domate: formularz możesz przesłać tylko dwiema metodami: post lub get (nie ma jakiejś $_SESSION) A jeżeli te dane chcesz zapisać do sesji do poprstu zamieniasz na:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:15 |