![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chciałbym stworzyć dość prostą bazę z wykorzystaniem plików tekstowych. Znalazłem już kod , który nawet działa , potrzebuję jednak go zmodyfikować tak, aby przed wysłaniem danych do pliku następowało sprawdzenie czy wszystkie wymagane pola są wypełnione.
Kod skryptu dodaj.php zamieszczam poniżej Kod <?php if ($_POST['button'] == "wyslij") { /* sprawdzam czy dane zostały wysłane z formularza */ $plik = "db.txt"; if (is_writeable($plik)) { /* sprawdzam czy plik jest do zapisu */ if (!$handle = fopen($plik, "a")) echo "Nie mogę otworzyć pliku..."; if (fwrite($handle, $_POST['imie']." || ".$_POST['temat']." || ".$_POST['data']." || ".$_POST['miesiac']." ") === FALSE) echo "Nie mogę zapisać danych do pliku..."; else echo "Dane zostały dodane..."; fclose($handle); } else echo "Plik nie istnieje lub jest nie do zapisu..."; } ?> <form action="dodaj.php" method="post"> Imie: <input type="text" name="imie" /><br /> Temat: <input type="text" name="temat" /><br /> Zakres: <input type="text" name="data" /><br /> Miesiac: <input type="text" name="miesiac" /><br /><br> <input type="submit" name="button" value="wyslij" /> </form> Pytanie teraz jak dokonać owej weryfikacji oraz czy istnieje jakaś prosta metoda aby wyciągać datę z sytemu bez konieczności ręcznego wpisywania np. miesiąca ? Zastanawiałem się czy można tutaj zastosować warunek : Kod if (!empty($_POST['temat']) && !empty($_POST['imie']) && !empty($_POST['data'])) Proszę o wskazówki jak dalej postępować. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zastanawiałem się czy można tutaj zastosować warunek : a co Ci szkodzi spróbować. Można a nawet trzeba. Chyba że chcesz poinformować użytkownika czego zapomniał(?) wypełnić. Wtedy każde pole sprawdzaj z osobna i wyświetlaj odpowiedni komunikat. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:23 |