![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
zaczynam raczkowac w tematyce php/mysql i napotkalem na problem z checkbox-ami. mam ich np 10 które sa listowane z tabeli zaznaczam np.3 sztuki i chce zeby zapisaly mi sie do jednego pola w jednym rekordzie w tabeli 2 pojecia nie mam jak to zrobic więc proszę o pomoc pozdro Ten post edytował fasolka 8.04.2008, 13:52:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Kanagawa-ken, Japonia Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
tablice w nazwach pól po stronie formularza, tablica POST i funkcja implode().
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak to rowiązac jak mam cos takiego?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
czesc ale
$wyposazenie .= $_POST["dodaj"][$i]; ta zmienna juz jest i wpisuje mi to jako nowy rekord do bazy , mi chodzi zeby z kilku wybranych checkboxow wpisac to co zaznaczone do jednego pola (wyposazenie)w tym samym rekordzie. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak dla mnie to można to zrobic na kilka sposobów
![]() Najlepszym jak dla mnie bedzie cos takiego... Powiedzmy, że masz 5 checkboxów o jakiś tam nazwach kolejno a1, a2, a3, a4, a5, poprzez formularz wysyłasz je do pliku gdzie ma nastąpić zapis do bazy i wpisujesz je w taki sposób:
i wykonujesz zapytanie
Zakładając, że wszystkie checkboxy były zaznaczone masz więc w Tabeli X w Rekordzie Y na Polu Z takie cos: a1;a2;a3;a4;a5 A przypuśmy że zaznaczone są checkboxy a1,a3,a4 - to wtedy na Polu Z masz: a1;;a3;a4; Jak wyciągać z bazy? bardzo prosto... Bierzesz cały rekord poprzez
a następnie używasz funkcji explode()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual względem znaku ; i w ten sposób sprawa jest załatwiona ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzieki
rozumie ale nie moge jakos tego dopisac do tego co mam jezusie nazarenski przeroslo chyba mnie to jezeli moge cie prosic to jak dopisac to do tej tabeli :
bo checkboxy mam z pobierane z innej tabeli :
pozdrawiam Ten post edytował fasolka 8.04.2008, 14:03:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 37 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a po co chcesz zapisać wartości checkoboxów w jednym polu?
|
|
|
![]()
|
|
po co?
nie chce miec w jednym rekordzie 21 mozliwych albo nie wpisow a nie widze innego rozwiazania pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- wrzucasz wszystko do tablicy "dane". Potem używasz serialize($dane) i zapisujesz w bazie (potem wystarczy unserialize i masz znowu tablicę). Jeśli jesteś wrogiem serializacji możesz użyć join (czy jak kto woli implode, ja wolę join, bo się dobrze kojarzy i jest krótsza) i explode. - nie prościej tak: ? Wyświetl sobie tablicę post, żeby zobaczyć czy jest ok. Korzystaj z jakiegoś programu do bazy (Front, Navicat, czy choćby nieśmiertelnego PHPmyAdmin), wtedy szybciej się nauczysz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 21 Dołączył: 1.09.2006 Skąd: Edinburgh Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak dla mnie to można to zrobic na kilka sposobów ![]() Najlepszym jak dla mnie bedzie cos takiego... Powiedzmy, że masz 5 checkboxów o jakiś tam nazwach kolejno a1, a2, a3, a4, a5, poprzez formularz wysyłasz je do pliku gdzie ma nastąpić zapis do bazy i wpisujesz je w taki sposób:
i wykonujesz zapytanie
Zakładając, że wszystkie checkboxy były zaznaczone masz więc w Tabeli X w Rekordzie Y na Polu Z takie cos: a1;a2;a3;a4;a5 A przypuśmy że zaznaczone są checkboxy a1,a3,a4 - to wtedy na Polu Z masz: a1;;a3;a4; Jak wyciągać z bazy? bardzo prosto... Bierzesz cały rekord poprzez
a następnie używasz funkcji explode()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual względem znaku ; i w ten sposób sprawa jest załatwiona ![]() ![]() A slyszales kiedys o implode? |
|
|
![]()
|
|
no nie słyszałem i z tym mam jeszcze kłopoty
po kombinowalem i wyszlo zapisuje mi tak jak chciałem po ";" tylko nie mam pojęcia teraz jak wyjąć za pomocą funkcji explode() z tego pola i z tego rekordu pojedyncze zapisy ktore sa oddzielone ";"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:58 |