![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym dowiedzieć się jakie są wady przechowywania dzwięku i video w bazach danych. W pracy dyplomowej mam takie opcjonalne założenia i nie wiem czy powinnienem się w to pakować... Trudne jest to w obsłudze?? Czy można w prosty sposób zindeksować text, oobraz, obraz video i dzwięk?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 2 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie siedzę w PHP za długo. Nigdy nie korzystałem z blob'ów w celu umieszczenia w nich multimediów. Ale z tego co wiem nie jest to opłacalne przedsięwzięcie, ponieważ ładowanie plików do bazy danych trwa o wiele dłużej. Z tego też względu nie warto w nie inwestować.
Zazwyczaj indeksowanie plików jest stosowane przez bazę danych. Wtedy typ danych to zwykły TEXT. W pola umieszczasz np. datę wgrania pliku, nazwę, opis, no i najważniejsze link do wgranego na serwerze pliku. -------------------- NetroTech
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mi się wydaje, że ładwoanie do bazy plików graficznych/muzycznych/wideo... jest kompletnym bezsensem, chyba, że zastosujesz jakieś zarąbbiste kompresowanie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 2 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli masz na myśli ograniczenia pojemnościowe to zgadzam się z tobą, ale zazwyczaj bazy danych są duże. Nawet ciekawym pomysłem wydaje się umieszczanie w nich dużych plików graficznych, gdy np. na normalny serwer jest ograniczenie pojemnościowe.
-------------------- NetroTech
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zgodzę się z Tobą
![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Heh... Ty mówisz o serwisach internetowych mających własne serwerownie. Ja miałem na myśli darmowy hosting, który ma właśnie takie ograniczenia oraz dość dużą bazę danych w porównaniu z powierzchnią serwerową.
-------------------- NetroTech
|
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi się, że w dalszym ciągu jest to względnie mało.... i jest to kompletnie nie praktyczne... bo trzeba wyciagac rekordy z bazy i z nich 'w locie' tworzyć plik wyjściowy... troche kiepski pomysł...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Przenosze na Bazy danych
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Może i kiepski, ale jak się ma mało miejsca lub chce umieszczać na serwku większe pliki niż np. 2mb to jednak jakaś alternatywa.
Cytat Przenosze na Bazy danych Do Bazy danych jak już. Poza tym to spoko! -------------------- NetroTech
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym proponował przeszukać to forum, bo już parę tematów obszernych na ten temat już było, a wypowiadało się sporo osób i to w różnych bazach.
Jak dla mnie największym za jest integralność, bo kasujesz krotkę to i "plik" wylatuje, jak pliki nie są w bazie sam musisz zadbać o mechanizmy. Ale poszukajcie, a znajdziecie. -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 13:49 |