![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pewien problem[dylemat] otóż poprawiam serwis firmowy i chce poprawić wyświetlanie wyników i chciałbym żebyście podzielili sie wiedzą jak byście [ robicie] zrobili takie wyświetlanie żeby dany teks który znajduje sie w kategorii x żeby po naciśnięciu pokazał to co znajduje sie w np innym polu tej tabeli[ treść],
na razie wymyśliłem to tak while($wynik=$this->zapytanie_sql->fetch_row()) { echo"<br/>"; echo $wynik[0]; echo "<br/>"; echo $wynik[1]; } ale jest to mało skuteczne [ pisał to jakiś programista na zamówienie ale nie spisał sie on dość dobrze ], myślałem tez nad tym żeby zrobić to tak ze np id 1 w tabeli xxx [ tytuły] będzie przypisany do kategorii yyy[ tresc] Proszę o pokazanie to w kodzie lub jakimś linkiem bo teoretycznie wiem co i jak tylko w praktyce nie mam wszystkiego opanowanego Ten post edytował dzesi 7.04.2008, 14:22:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 29 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w drugim skrypcie : poprostu pobiera opis gdzie id = $_GET['id']; i wyświetla go. O cos takiego ci chodziło ? Ten post edytował maniekl2 7.04.2008, 14:45:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tez do tego doszedłem tylko jak teraz zrobić to żeby np tabela tiitle 1 rekord odwoływał się do tabela tresc_newsa o id = 1 ?
bo tutaj pobiera ogólnie a chodzi mi żeby tytuł był przypisany do jakieś stałej wartości w jakieś tam tabeli .Mam nadzieje ze dobrze wytłumaczyłem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 29 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 4 Dołączył: 7.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od tego momentu masz odczytane wyniki z bazy w tymczasowej tabeli
Minus: dodatkowa tablica - strata pamieci Plus: nie wykonujesz zbednych operacji wewnatrz petli + tablica jest do wykorzystania na pozniej w dalszej czesci skryptu, np przy przeladowaniach ajax $wynik = array(); $zapamietane_wyniki = array(); $i = 0; while($wynik=$this->zapytanie_sql->fetch_row()) { $zapamietane_wyniki[$i]['nazwa_pola'] = $wynik['nazwa_pola'] } Dodatkowa uwaga , nie uzywaj " cudzyslowiow jak nie musisz uzywaj pojedynczych ', oszczedzisz pracy parserowi i jeszcze jedna uwaga mi sie nasunela czytajac post kolegi powyzej 2 pietra, sugeruje zrobic odczyt w jednym zapytaniu, a nie w 2 zapytaniach, minimalizacja zapytan do bazy to priorytet (o ile mozliwe) wykonaj testy i sam zobaczysz ile czasu tracisz na podwojne zapytania w porownaniu do tymczasowej tabeli i rozbudowanego zapytania (w granicach rozsadku) -------------------- Skrypty php, ajax, javascript
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 17:12 |