![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie, czy da się jakoś skonfigurować parametr: "System kodowania znaków dla MySQL". Problem taki, że próbuje przenieść forum z jednego serwera na drugi ale jest jak zawsze problem z kodowaniem znaków. Muszę forum przenieść na lokalny serwer postawiony na moim kompie. Oto zrzutu 1 strony PHPMyAdmina z starego serwera na Home.pl i serwera localhost Serwer na moim kompie: ![]() Serwer w necie na home.pl ![]() Przykładowa struktura tabeli w serwerze home.pl ![]() Jak sobie z tym poradzić? Jak zmusić local hosta żeby używał Latin2 nie utf8 jako System kodowania znaków dla MySQL? Z góry dziękuje i pozdrawiam. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie pomaga zapytanie?
Kod SET NAMES utf8 Bo co do konfiguracji lokalnej to raczej musiałbyś mieć dostęp do pliku my.ini Pozdrawiam, Doman |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no chodzi o to ze mam dostęp do pliku my.ini ale tam z tego co widzę to można ustawić tylko jakie ma być domyślne kodowanie itp.
a co do set names przed każdym zapytanie to nie chcę takich półśrodków bo to daremnie będzie obciążać serwer, a chce właśnie tego uniknąć po to w ogóle robię te konwersje jeśli chodzi o dodanie do każdego polecenia utworzenia tabeli w pliku zrzutu info o kodowaniu to też to będzie trochę skomplikowane bo plik zrzutu waży jakieś 200 MB, a ciężko taki plik otworzyć w jakimkolwiek edytorze. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:22 |