![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Niedawno zacząłem uczyć sie Ajaxa i js. Zrobiłem taki przykładowy program:
Po kliknięciu w przycisk ma zostać pobrany tekst. No i w czasie ładowania tekstu chciałbym aby pojawiał się obrazek (gif - ładowanie). Wszystko działa dobrze na IE, natomiast na Firefoxie już obrazek sie nie pokazuje. Co zrobić żeby w FF pokazywał się obrazek w czasie ładowania tekstu? Ten post edytował krzysiek_raven 6.04.2008, 10:57:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 1 Dołączył: 8.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeglądarki nie gwarantują obsługi wszystkich stanów wykonywanego zapytania asynchronicznego. To, że w IE działa dobrze, wynika z tego, że akurat ta przeglądarka obsługuje readyState o wartości 1 (w trakcie pobierania). Jeśli chcesz pokazać obrazek w trakcie ładowania, wyświetl go przed wykonanie zapytania a schowaj po jego zakończeniu. Nie polegaj na wartościach readyState, gdyż ich implementacja różni się w zależności od przeglądarki. Proponuje Ci napisać prosty skrypt wyświetląjący po kolei wszystkie stany i przetestowanie go na kilku różnych przeglądarkach.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co zauważyłem to na IE działają kody 1, 2, 3, 4, na FF tylko 4, a na Operze wogóle nie chce sie załadować i jest tylko 1, 2, 3 :/
Ehhh, a było tak pieknie dopuki tego nie zobaczyłem:/ Już mam powoli dosyć tego Ajaxa...
Z pomocą różnych źródeł stworzyłem cos takiego. Zależy mi na tym żeby w czasie ładowania był pokazywany obrazek lub komunikat że strona sie ładuje. Działa mi ten kod na IE i Operze ale na FF nie działa - niechce sie pobrać tekst z serwera. Tutaj wsadziłem ten skrypt. Mam nadzieje że ktoś mi pomoze bo ja już nie mam na to pomysłów. Błąd sie pojawia chyba w momencie usuwania elementu preloader. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:09 |