![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam mam problem , otoz myslalem nad czyms takim. Otoz napewno duzo z was spotkalo sie z serwisem fotka.pl ( podaje adres dla lepszego zrozumienia tematu to nie jest SPAM). Otoz tam jest opcja moje cechy sporty itd . Jest mnostwo tych opcji
jak takie cos umiescic w bazie danych? przeciez trzeba to przypisac uzytkownikowi. Zalozmy ze uzytkownikow jest duzo to baza danych bedzie wazyla gigabajty , jak prawidlowo zaprojektowac baze z takimi danymi mam nadzieje ze bardzo nie namieszalem Ten post edytował pavlaq 5.04.2008, 18:42:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tabela uzytkownicy ( id_uzytkownika, imie, nazwisko, ... )
tabela cechy ( id_cechy, nazwa ) tabela cechy_uzytkownikow ( id_uzytkownika, id_cechy ) czyli standardowa relacja "jeden do wielu" -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no tak myslalem tylko zastanawialem sie jak to mozna najprosciej zrobic
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja przypuszczam że w przypadku tak dużego serwisu, jest to zrealizowane w inny sposób stawiający przedewszystkim na optymalizacje zarówno pod względem wydajności jak i zajętości miejsca w bazie. Cechy są traktowane jako jedna wartość atomowa, reprezentowana w bazie przez jedno pole o długości powiedzmy 4 bajtów. Na 4 bajtach jesteśmy w stanie zapamiętać 32 cechy (potrzebujemy jednego bita na jedną ceche), na 8 bajtach 64 cechy ....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 15 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Looknij na ten temat: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=75576&hl=
Ciekawy jestem jaka wydajnosc otrzymalbym gdybym uzyl pola bitowego jako typu danych do przechowywania cech. Jesli ktos ma jakies doswiadczenia z tym typem danych to prosze o info. |
|
|
![]()
|
|
no ten temat nie pwoiem bardzo sie przydal dzieki osiris, nie mozna na wstepie usmiercic swojej bazy i kurcze rozplanowywanie tego to katorga ;p
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 10.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teoretycznie najprościej chyba z polem typu SET lecz nigdy nie pracowałem na nim w php i niewiem jak sprawdza się w praktyce.
|
|
|
![]()
|
|
pamietajmy jeszcze o latwym zarządzaniu z panelu admina
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:20 |