![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnimi dniami wprowadzam poprawki do smarty, jednak nie mam rozeznania w całej budowie serwisu. Przerobiłem prawie cały serwis na przyjazne linki z wykorzystaniem mod_rewrite. Nie zrobiłem tylko wyszukiwarki. Standardowy adres w zapytaniu do bazy ma postać Kod index.php3?par1=wartosc&par2=wartosc2 i tu moje pytanie Cytat jak zamienić taki adres na postać Kod index.php/wartosc/wartosc2 gdyż nie wiem jak zmodyfikować formularz do przesyłania zapytania. Z tej postaci łatwo mi będzie przepisać linki modułem rewrite. Mod_rewrite raczej tego nie zrobię, bo mod_rewrite przepisuje w drugą stronę. Dla pełnego obrazu podam ogólny kod formularza Kod <form name="szukarka" method="get" action="index.php3"> // tu pola formularza <input type="submit"> <form> Taka myśl mi wpadła do głowy, może zrobić dodatkowy plik odbierający parametry zapytania z index.php3, tylko też nie bardzo, bo formularz jest w pliku index.php3?action=szukaj a parametry zapytania są zawarte w adresie index.php3?par1=wartosc&par2=wartosc2 Pozdrawiam forumowiczy Ten post edytował doctor23 3.04.2008, 12:08:37 -------------------- www.britain.yoyo.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy w ogóle zastanawiałeś się jaki jest sens użycia przyjaznych URL'i w wyszukiwarce dla użytkownika? Myslę, że takie działania są całkowicie zbędne... z prostego powodu - parametry wprowadzane do wyszukiwarki nieustannie się zmieniają, więc i wyniki też. Jestem przekonany, że nikt przy zdrowych zmysłach nie zapamięta kolejności wymaganych parametrów dla wyszukiwarki np domena.pl/search.php/foo/bar gdzie foo może oznaczać kategorię zawartości w jakiej wyszukiwać bar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To bynajmniej żadne widzimisie dla uzytkownika, ale zabieg dla wyszukiwarek.
-------------------- www.britain.yoyo.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyslij formularz post'em, przerob jego parametry na szukarka.php/foo/bar/cos/jesszcze , przekieruj usera na ten url i to dopiero idzie do szukarki ktora bedzie wyszukiwac (no niestety +1 do requestow)
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Tak też zrobiłem.
Dzięki wielkie dr_bonzo. Pozdrawiam [Problem solved] -------------------- www.britain.yoyo.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 09:47 |