![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, nie mam pojęcia co jest nie tak. Na dwóch podstronach mam zapytanie "SELECT" do bazy. Jeden działa bez problemu, drugi nie. Sprawdziłem wszystko jak leci i nie mogę dopatrzyć się błędu:
Co do samych błedów, to działa to trochę dziwnie. Jeżeli w zmiennej $_GET[id] prześlę wartość która jest w bazie, wtedy mam kilka błędów "Undefined index:". Jeżeli wprowadzę zmienną, której w bazie nie ma, nie wyświetla mi żadnych błędów (ale w linijkach sprawdzających nie wyświetla żadnych zmiennych. Jak pisałem mam podobny kawałek kodu na innej podstronie i tam wszystko działa ok (SELECT wyświetla wszystkie maszyny z bazy). Nazwy kolumn i zmiennych są ok. Podejrzewam, że coś jest nie tak w zapytaniu mysql, ale jak napisałem, mysql_error() nie wyświetla żadnych błędów. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źle:
print("$_GET[id], $masz_id, $c[m_prod]"); Dobrze:
Źle: print("$_SESSION[m_prod], $_SESSION[m_model]") Dobrze:
to: print($_SESSION["m_prod"].", ".$_SESSION["m_model"]); nic nie wyświetli bo zmienne w sesji będą dop. widoczne po przeładowaniu strony. Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@kossa napisze po Twojemu:
źle: cały twoj post powyzej dobrze: zupelnie nic. polecam dokladna lekture manuala i pisanie na temat. @flagoon moze ty poprostu nie masz zadnych rekordow w bazie? Bo te NOTICE spowodowane są tym, ze albo zapytanie nie zwrocilo ci zadnych rekordow, albo zwrocilo ci rekordy, ale ty odwolujesz sie do pol (indexow), ktorych nie ma. No ale to drugie raczej wykluczam. Chyba wiesz jak nazywaja sie twoje pola w tabeli ![]() edit down: liczb nie bierze sie w apostrofy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może chodzi o brak apostrofów?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źle: print("$_GET[id], $masz_id, $c[m_prod]"); Dzięki za zwrócenie na to uwagi. Dopiero zaczynam swoją zabawę z PHP, postaram się pamiętać o takich rzeczach. Sprawdzę jeszcze w pracy, może to było problemem (nie, nie pracuję jako programista PHP, uczę się hobbistycznie). @flagoon moze ty poprostu nie masz zadnych rekordow w bazie? Bo te NOTICE spowodowane są tym, ze albo zapytanie nie zwrocilo ci zadnych rekordow, albo zwrocilo ci rekordy, ale ty odwolujesz sie do pol (indexow), ktorych nie ma. No ale to drugie raczej wykluczam. Chyba wiesz jak nazywaja sie twoje pola w tabeli ![]() W tabeli "maszyna" mam trzy maszyny, każda z nich ma producenta, model i cene (innych pól nie wpisywałem). W $_GET['id'] podaje wartość, która na pewno jest w bazie. Inna podstrona bez problemu je wyświetla. Nie mam problemu z dodaniem maszyny do bazy danych, nie ma problemu, żeby ją wykasować. Jestem pewien że zapytanie nie zwróciło żadnych rekordów, nie wiem tylko dlaczego. Nazwa tabeli oraz kolumn sprawdziłem setki razy. A może chodzi o brak apostrofów?
Sprawdzę to jutro, choć wydaje mi się, że już tego próbowałem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:08 |