![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam siedze i siedze i nie wiem w czym jest blad.
<? require_once ("funkcje.php"); //rozpoczęcie sesji session_start(); session_cache_limiter('nocache'); echo "Post login: <b>" .$_POST['login']."</b><br>";// DZIALA echo "Post name: <b>" .$_POST['name']."</b><br>"; // DZIALA $login = $_POST['login']; echo " $ login: <b>" .$login."</b><br>"; // DZIALA $name = $_POST['name']; echo "$ name: <b>" .$name."</b><br>"; //DZIALA $polaczenie= pol_mysql(); $zapytanie = "UPDATE users SET name='$name' WHERE login=$login"; $wynik=mysql_query($zapytanie); if ($wynik) echo "<p>Dane wprowadzone.</p>"; else echo "<p>Blad!</p>"; ?> Mam taki kod a wiec tak przesylam z formularza dane login i haslo i widac je na stronie gdyz sa wyswietalne, ale nie dziala $zapytanie, abyc zmienic dane w bazie danych, wstawianie dziala Jestem juz zalamany tym php .... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2006 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrob sobie
... bo na 99% skladnia zapytania jest zepsuta, albo nie masz wybranej bazy danych:
Przydalo by sie, zeby pole login bylo kluczem UNI, czyli zeby bylo unikalne. Oprocz tego mozesz dla bezpieczenstwa opcjonalnie dodac LIMIT 0,1 ( albo LIMIT 1 ?) w wypadku gdybys przenosil baze i nie dodal wlasnosci kluczy ... wiesz - dmuchamy w co popadnie aby zapobieżyc takim niespodziankom. Inaczej mozesz zrobic sobie update na polowie rekordow w bazie, bo np login bedzie zly or whatever. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie
tylko
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A na pewno masz w tej tabeli rekord spełniający warunek
nevt naprawdę te apostrofy są istotne? Nigdy ich nie stosuję i nie zdarzyło mi się, żeby to miało jakikolwiek wpływ na działanie zapytania. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat nevt naprawdę te apostrofy są istotne? Nigdy ich nie stosuję i nie zdarzyło mi się, żeby to miało jakikolwiek wpływ na działanie zapytania. no to spróbuj sobie zarejestrować usera z loginem SELECT ... albo spróbuj zrobić tabelkę z polem COUNT ... Ten post edytował nevt 2.04.2008, 11:04:20 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zrozumiałeś mnie. Chodziło mi o ujęcie w apostrofy nazwy tabeli i nazwy pola a nie wartości.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
albo spróbuj zrobić tabelkę z polem COUNT ... Po prostu zakładam, że pewnych nazw pól się nie stosuje z założenia. No ale jeśli to jest jedyny powód to rozumiem. PS. Jestem ona a nie on ![]() Ten post edytował JoShiMa 2.04.2008, 13:52:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
JoShiMa - miło poznać.
ogólnie przy prostych zapytaniach sam też nie stosuję tych `` znaczków dla oznaczenia nazw pól i tabel, ale przy bardziej skomplikowanych (lub w kodzie klasy "składającej" zapytania) stosuję obowiązkowo - bo to mniej pracy, niż późniejsze szukanie błędów... w tym konkretnym przypadku mamy pole `name`, a name to ewidentnie słówko zastrzeżone w MySQL, więc ciapki są obowiązkowe ... -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:33 |