![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witajcie
Chciałem zapytać jak odbywa się skalowanie obrazków do pewnych rozmiarów. TZN chodzi mi o to, że np. interia ma na stronie głównej 2 obrazki zachęcające do oglądania galerii jednak zawsze te obrazki mają rozmiar 120x70 i maja zachowane proporcje.... jak to się odbywa ? Mam własny skrypt, który zmniejsza obrazki zachowując proporcje przy jednej podanej zmiennej np. width = 200 ale jak jest dużo obrazków to nie wyjdą one w idealnie takie same(te miniaturki) tak więc albo rybki albo akwarium... Jak zrobić żeby obrazki były automatycznie skalowane do 120x70 oraz zachowywały proporcje ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Ja skalowanie robię tak:
Skaluje się z zachowaniem proporcji. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie o to chodzilo
![]() Przykładowo obrazek który ma 500x300 jak przeskalujemy z zachowaniem proporcji na wys 70 to np. będzie width 140 a nie 120... a jak wymusze 120 to zepsuje się wysokość.... jak wymusze 120x70 to zepsuje się skalowanie.... jak pogodzić jedno z drugim? Poprostu chcialem mieć na stronie dwa losowe obrazki w jednakowych rozmiarach ale z zachowaniem proporcji i tu jest prolem. Mam nadzieje że teraz napisałem jasniej :-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak przeskalować żeby i zachować proporcje i żeby obrazek miał konkretny rozmiar 120x70. Nie, jeśli user wrzucił obrazek o innych proporcjach. Musiałbyś obcinać w locie do odpowiednich proporcji, ale pewnie też Ci to nie będzie odpowiadać. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 20:23 |