Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP][SQL]Błąd przy dodawaniu do bazy
smietek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Mam taki kod:
  1. <?php
  2. $sqli = "INSERT INTO `newsy` (`id`, `autor`, `temat`, `data`, `komentarze`, `tekst`, `cat`)
  3. VALUES (NULL, '$_SESSION[nick]', '$_POST[tytul]', UNIX_TIMESTAMP(), 0, '$_POST[tresc]', '$_POST[cat]')";
  4. mysql_result($sqli);
  5. ?>

I gdy go wywołuje daje mi taki błąd:
Cytat
Warning: Wrong parameter count for mysql_result() in c:\usr\krasnal\www\blog\admin.php on line 222

Czym to jest spowodowane?

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

http://pl2.php.net/manual/pl/function.mysql-result.php
ciezko zajrzec do manuala by dowiedziec sie jak nalezy wywolac mysql_result? z jakimi parametrami?
pozatym najpier ma byc mysql_query a dopiero potem mysql_result ktore przyjmie to co zwroci mysql_query

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
Pilsener

Ostrzeżenie: (0%)
-----

http://pl2.php.net/manual/pl/function.mysql-result.php - najprościej poczytać o funkcji, której się używa. Podpowiem, że ważne jest nie tylko to, co funkcja robi, ale też to, czym ją karmimy.
+Quote Post
smietek

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Nospor: A nie mogłeś po prostu mnie poprawić? Od razu musisz najechać na mnie? Nie domyśliłeś się, że po prostu popmyliłem jeden wyraz?

--------------------
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

smietek a nie mogles poprostu zajrzec do manuala, musiales od razu na forum jechac?
Kolejnosc jest prosta:
1) manual,
2) echo 'dupa' (najlepszy debugger dla php)
3) inne po drodze
4) forum
Ludzie czesto leca od razu do punkty 4 bo po co sie odrobine wysilic. komunikat bledu jasno mowi ze dajesz zlą liczbę parametrow. Juz ci powinno switac ze cos nie tak i pierwszą rzeczą jaka nalezy zrobic to zajrzec do manuala. Ale nie, poleci jeden z drugim na forum i jeszcze z pretensjami ze na niego spojrzą nieprzychylnie.
Zadaniem forum jest pomagac sobie nawzajem w sytuacji gdy podstawowe srodki nie pomagają.
Zadaniem forum nie jest bycie smietnikiem dla tematow ktorych autorzy sie "pomylili".

Im czesciej uzytkownicy tacy jak ty beda przestrzegac tych prostych zasad, tym rzadziej uzytkownicy tacy jak ja bedą po nich "jechac". Jak to mówią: ręka ręke myje winksmiley.jpg

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:23