![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Moja funkcja do poprawnego działania potrzebuje aby jej limitem był ciąg, to znaczy mam pętle for i jej limitem ma być coś takiego
jeśli $policz > 3 to $limit = $policz+liczba o x większa (chyba sam sie pogubiłem), ale generalnie chodzi o to, że jeśli $policz == 4 to $limit = $policz+1 jeśli $policz == 5 to $limit = $policz+2 jeśli $policz == 6 to $limit = $policz+3 ... itd. W jaki sposób zapisać ten limit?? Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dla n > 0
policz = n + 3 => n = policz - 3 limit = policz + n = (n + 3) + n = 2*n + 3 limit = 2*(policz - 3) + 3 = 2*policz - 6 + 3 = 2* policz - 3 czyli php:
powodzenia. PS. w której jesteś klasie? bo równania z 1 niewiadomą to chyba 5/6 klasa podstawówki... -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:59 |