![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak w temacie. Ale jest jeden warunek - chodzi o użycie Zend_Db_Table, adapter dla tej klasy mam w bootstrapie.
Zapytanie następujące:
Bardzo proszę o rozwiązanie. Ten post edytował El.Kurczako 31.03.2008, 10:52:32 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu musisz sobie zrobić jakąś własną metodę i za pomocą Zend_Db_Select odpowiednio sformułować a następnie zwrócić dane w odpowiedniej dla siebie formie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Hmm... próbowałem... i nie wiem dlaczego nie działa, może robię nieodpowiednio. Czy może ktoś coś zaproponować? |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to pokaż kod który 'probowałeś'.
|
|
|
![]()
|
|
Dziedziczę po Abstract, zmieniłem teraz, ale to akurat nie ma wpływu.
Raz jeszcze wzór oryginalnego zapytania:
I jeszcze jedno pytanie, czy kolejne warunki WHERE (normalnie dodane przez AND ... np. AND u.nazwisko = "Nowak") dodaje się poprzez ->where()->where->()... czy jakoś inaczej? UPDATE: jeżeli jest jakiś inny sposób, nie poprzez Zend_Db_Table, to ... chętnie wysłucham. Pytałem o ten konkretny, gdyż ... tak widziałem w jednym z tutoriali i tak zacząłem korzystać. Ten post edytował El.Kurczako 31.03.2008, 12:21:59 |
|
|
![]()
|
|
A to zapytanie jest w ogóle poprawne? Nie powinno być przez JOINa jakiegoś?
![]() Co do where() to tak jak napisałeś. |
|
|
![]()
|
|
Samo zapytanie jest poprawne, sprawdzałem w phpMyAdmin (zresztą jest ono super proste
![]() ![]() Tak jak pisałem, może ktoś ma inne rozwiązanie. Np. utworzenie zmiennej w bootstrapie (Zend_Db::factory) i przekazanie jej do obiektów klas modeli... obojętnie. Jeżeli inaczej (albo podobnie) powinno się to rozwiązać, to proszę o pomoc. Ten post edytował El.Kurczako 31.03.2008, 13:52:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zawsze w metodzie możesz dać $this->_db->query($sql) ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli zapytanie - w sensie SQL - działa, to pokaż na forum, co sklecił ten select.
Ten post edytował LBO 31.03.2008, 16:32:25 |
|
|
![]()
|
|
Sklecił błąd 'Query is empty'.
kosmowariat: czytając manual pisze, że wszystkie zapytania w ZF są najpierw przygotowywane a potem wykonywane, ale czy w tym przypadku także? http://framework.zend.com/manual/en/zend.db.html Punkt 10.1.9. Jeżeli wklepie całe zapytanie z ręki podając dla przekazywanych zmiennych (jeżeli będą) od razu wartości? Czy można to jakoś przygotować najpierw a potem odpalić? UPDATE: doczytałem, w opisie metody jest, że query przygotowuje a potem odpala kod. Dzięki. Już wciskam 'pomógł' ![]() Ten post edytował El.Kurczako 1.04.2008, 07:59:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:41 |