![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Piszę skrypt relacji live. Nie chcę przy nim zbyt obciążyć bazy, więc wymyśliłem, że będę korzystał z cache. I tutaj jest problem, bo nigdy tego nie robiłem. Chcę, żeby skrypt co minutę sprawdzał, czy coś zmieniło się w bazie danych i jeżeli tak dopisywał to do pliku, z którego wyświetlana będzie relacja. Może mnie ktoś wspomóc jak coś takiego zrobić? Z góry dzięki Ten post edytował Lord17 30.03.2008, 17:37:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 244 Pomógł: 21 Dołączył: 10.02.2008 Skąd: Załęcze Wielkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cache - no nie wiem
ja tak to bym zrobił to do bazy dodaj pole 'data' i za pomocą JS niech wykonuje polecenie do bazy (mysql) ustaw sesje która będzie podtrzymywać datę z ostatnim wczytanym wynikiem z mysql np (w przypadku z bazą sql)
to tak na brudno aby pokazać o co chodzi... chociaż nie trzeba używać JS możesz to zrbić w meta aby odświeżał co 60 sekund skrypt z zapytaniem proste :] jak dla 14 latka Pozdrawiam Ten post edytował help_mee 30.03.2008, 18:15:22 -------------------- Amentis dolet!
Deus et patria! » Pomogłem? Kliknij Pomógł. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem dobrze zrobisz, jeżeli zastosujesz jakiś ORM, który taką funkcjonalność już ma - np. Doctrine. A wogóle najlepiej jak nauczysz się Symfony + Doctrine - wtedy wszystko pójdzie łatwiej, szybciej i, co najważniejsze, bardziej bezbłędnie.
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dołączę się do tematu "Cache'owanie wyników zapytania".
Czy wg. Was ten ( http://webcity.pl/webcity/cachowanie_zapytan_sql_w_php ) artykuł warto wcielić w życie ? ; ) Fakt faktem jest on napisany pod php4 ale z przeróbka na php5 nie będzie problemu, ew. może znacie jakieś podobne artykuły napisane pod php5. Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cachowanie wyników sql... rozwiązań moze byc wiele
![]() najprostszym będzie wykonanie klasy, która zapamiętuje wyniki zapytania w postaci tablicy, z dodatkowa informacją czy nienależy odświerzyć zapytania (np. po zedytowaniu menu spod panelu admina zapisywana jest taka informacja ze nalezy odswierzyc zapytanie przy zapytaniu właśnie o menu) -------------------- :]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 00:05 |