Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> CMS a portal społecznościowy...
Robert7
post 30.03.2008, 01:14:51
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Czy istnieje jakiś w miarę elastyczny i sprawdzony system CMS dla portalu społecznościowego z charakterystycznymi cechami, tj. galerie użytkowników, ocenianie, komentowanie, komunikowanie się użytkowników za pomocą serwisu, zintegrowane forum itd.
Jeśli nie, w takim razie ile taki CMS może mnie kosztować i czy w ogóle istnieje możliwość zamówienia takowego CMS?

Ten post edytował Robert7 30.03.2008, 01:15:40

--------------------
Nigdy, nigdy, nigdy, nigdy się nie poddawaj!"
Go to the top of the page
+Quote Post
AxZx
post 30.03.2008, 01:38:22
Post #2

-----

moze drupal?

--------------------
aplikacje internetowe | Symfony
+Quote Post
devnul
post 30.03.2008, 02:29:45
Post #3

-----

Dobrego gotowego systemu który będziesz mógł dostosować do własnych potrzeb nie znajdziesz. W wypadku gotowców to Ty musisz dostosować się do nich.
Możliwość zamówienia zawsze istnieje. A cena - cóż zależy od tego czy zamówisz takie dzieło u freelancera, w agencji czy u "darmozjada" [darmozjad - syn sąsiada który podejmie się wszelakich prac przy komputerze - nawet wielomiesięcznych za przysłowiową paczkę cukierków]. Innym czynnikiem wpływającym na cenę jest także z całą pewnością ostateczna specyfikacja (galeria galerii nie równa itp)

--------------------
Profesjonaliści są przewidywalni...
strzeż się amatorów...
FL4SHB4CK - imprezy, galerie, lokale
+Quote Post
Robert7
post 30.03.2008, 10:35:46
Post #4

-----

Drupal właśnie wypróbowałem, w sumie ten system nie ma żadnych "fajerwerków" które mogły by cieszyć oko przeciętnego odwiedzającego. Po za tym faktycznie, na dłuższą metę nic pewnie z tego by nie wyszło...
Jeśli taki serwis społecznościowy miał by jakkolwiek zaistnieć w sieci, przyznacie że musiał by się wyróżniać od tych które już istnieją, a więc gotowe CMS raczej odpadają.

A więc jak klasyfikują się orientacyjnie ceny takich CMS na zamówienie? Czy ktoś pojedynczo się tego podejmuje czy grupa osób? I jeszcze jedno pytanie, jeśli będę posiadał system x, i po pewnym czasie będę chciał zmienić na cms y, bądź gruntownie zmodyfikować serwis, to wszelkie dane o użytkownikach, zostaną importowane (z bazy MySQL?)?

--------------------
+Quote Post
AxZx
post 30.03.2008, 10:50:07
Post #5

-----

czy zostana zaimportowane to zalezy od tego czy taka mozliwosc daje ten CMS y.
cena takiej aplikacji zalezy od tego jaka funkcjonalnosc chcesz udostepnic uzytkownikom - wiadomo, im wiecej i bardziej skomplikowane tym wyzsza cena.
ja mysle ze najlepiej jezeli zajmie sie tym grupa ludzi, grafik, ktos od aplikacji na serwerze i ktos od kodu po stronie przegladarki (html, css, js) - jezeli grupa jest juz doswiadczona i dobrze grana po miesiacu bedziesz mial swoj serwis spolecznosciowy:)

--------------------
+Quote Post
Robert7
post 30.03.2008, 11:34:12
Post #6

-----

W porządku. Dziękuję bardzo. Czy znacie jakieś konkretnych specjalistów którzy są warci polecenia? A może ktoś z Forum byłby w stanie?

--------------------
+Quote Post
trucksweb
post 30.03.2008, 11:49:34
Post #7

-----

a ja polecam jedyny warty uwagi CMS jakim jest JOOMLA- pracuje na niej od 5 lat (wczesniej mambo) i wiem ze mozna na niej postawic KAZDY serwis czasem z wiekszym nakladem pracy i wlasnej inwencji ale zawsze. Idealnie sprawdza sie do portali informacyjnych, korporacyjnych, splecznosciowych. Dzieki wielu (chyba z kilku tys) darmowych dodatkowi i kilkunastu tys komercyjnych sprawdzi sie rowniez jako portal spolecznosciowy.

Zainteresuj sie tym systemem bo warto.
Po wprawie- srednio serwis informacyjny stawiam od designu bo wdrozenie) w ciagu 7dni !(pracujac 5-8h dziennie)

--------------------
Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki?
- 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem.
+Quote Post
AxZx
post 30.03.2008, 12:42:06
Post #8

-----

jezeli o tego typu aplikacjach juz mowa to warto tez polecic TYPO3 - jest bardzo rozbudowany, na pierwszy rzut oka wydaje sie byc troche zagmatwany.

--------------------
+Quote Post
Robert7
post 30.03.2008, 15:18:50
Post #9

-----

Widzę że gotowe CMS typu JOOMLA czy czy TYPO3 są nawet nie takim złym rozwiązaniem jak wydawało mi się na początku, chodź w dalszym ciągu jednak do końca nie przekonują mnie ze względu że przeciętny odbiorca zanudzi się bo strona przypomina wiele innych, bądź co bądź ale serwisy takie jak Fotka.pl czy Nasza-klasa.pl (bo z nich chyba powinniśmy brać przykład) mają raczej nietypowy design... A może to tylko pozory?

I chyba najważniejsze, czy faktycznie te systemy spełnią wymogi na dzisiejszy serwis społecznościowy.
Oto lista możliwości którą znalazłem w sieci i lekko poprawiłem. Rozumie że to nie takie proste, jednak dzisiejszy serwis raczej powinien to mieć

Serwisy:
- Serwis z wiadomościami, podzielony na różne kategorie. Możliwość łączenia newsów z profilami.
- Serwis generujący zawartość na podstawie informacji podanych w profilach.
- Sondy, które będzie można umieszczać na dowolnej podstronie w serwisach.
- Katalog z możliwością przeglądania i sortowania profilów wg wszelkich parametrów i wartości
- Zaawansowana wyszukiwarka
- Newsletter
- Użytkownicy online
- Zintegrowane forum
- Galerie zdjęć

Panel administracyjny:
- Edycja wszelkich treści umieszczonych w portalu
- Edycja kont użytkowników
- Grupowanie użytkowników w grupy o ściśle określonych uprawnieniach (redaktorzy, moderatorzy)
- Możliwość określania szczegółowych uprawnień zarówno grup jak i pojedyńczych użytkowników
- Zarządzanie reklamami
- Zarządzanie sondami
- Banicja, blokada komentowania/pisania postów
- Podczas dodawania treści – podgląd
- Edycja formularzy w profilach

Rozbudowany profil użytkownika:
- Galerie użytkowników
- Moduł prywatnych wiadomości
- Personalizacja strony głównej
- Statystyki wszelkiej aktywności na portalu
- Blogi
- Ulubione (osoby, wydarzenia, firmy, itp.)
- Znajomi (dodatkowo możliwość grupowania w zakładki, np. „Przyjaciele”, „Klasa” itd.)
- Komentarze i ocenianie galerii innych użytkowników.

Jakieś sugestie dotyczące wymagań?
Zapraszam do dalszej dyskusji.

--------------------
+Quote Post
AxZx
post 30.03.2008, 15:48:05
Post #10

-----

Cytat
przeciętny odbiorca zanudzi się bo strona przypomina wiele innych, bądź co bądź ale serwisy takie jak Fotka.pl czy Nasza-klasa.pl (bo z nich chyba powinniśmy brać przykład) mają raczej nietypowy design... A może to tylko pozory?

ty tak na serio piszesz?
moze ty bys chcial sciagnac kilka plikow, wrzucic na swoj serwer i koniec? przeciez wiadomo ze jezeli korzystasz z TYPO3 lub Joomla to musisz do tego sobie zrobic grafike, zmienic html a przynajmniej css.

a co do zdania "bo z nich chyba powinniśmy brać przykład" to juz naprawde sie osmieszyles.
z takiego dziadostwa brac przyklad? przeciez NK to na szybko zrobiona aplikacja, ktora po ponad roku dzialania nadal nie jest dobrze zrobiona.

--------------------
+Quote Post
Robert7
post 30.03.2008, 17:03:09
Post #11

-----

Tak myślę. Widzisz nie znam się na tym, więc jestem tutaj i próbuję się dowiedzieć. Może masz jakiś przykład w praktyce co przez takie modyfikacje można osiągnąć? Nie żebym zaprzeczał temu, ale po prostu jestem ciekaw.

Może i się ośmieszyłem, ale jak by nie patrzeć to one chyba bez sprzecznie są swojego rodzaju liderami w polskiej "branży". Wracając do modyfikacji, tworzenia grafiki etc. może faktycznie to była by najlepsza alternatywa... Znasz się na tym dobrze? Co sądzą inni?

--------------------
+Quote Post
AxZx
post 30.03.2008, 17:39:46
Post #12

-----

jak to liderami? nie rozumiem co masz na mysli. to ze jest zainteresowanie ludzi nie znaczy ze sa to najlepsze aplikacje.
a wogole bez sensu dyskusja.

wpisz w wyszukiwarce "joomla template"
znajdziesz gotowe szablony do joomli, poradniki jak tworzyc, itd.
wykaz sie inicjatywa i poszukaj troche w sieci, pelno stron jest na temat roznych gotowych aplikacji do zarzadzania trescia.

--------------------
+Quote Post
Robert7
post 30.03.2008, 21:07:37
Post #13

-----

AxZx przeszukiwałem już Google. Testowałem cms TYPO3. Teraz zaczynam testować Joomla. Szablonów także szukałem do wcześniejszego CMS, do tego też będę szukał. Mówiąc o aplikacjach zarządzania treścią, masz na myśli jakieś modyfikacje, pluginy' stworzone w tym wypadku specjalnie dla Joomli?

--------------------
+Quote Post
AxZx
post 30.03.2008, 23:43:13
Post #14

-----

moze skoncz juz pisac na forum, tylko czytaj, czytaj i czytaj bo jak kazdy bedzie zawsze pytal o takie proste rzeczy to bazy danych na forum nie starczy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/System_zarz%C...e%C5%9Bci%C4%85

--------------------
+Quote Post
Robert7
post 31.03.2008, 14:31:54
Post #15

-----

AxZx, gwarantuję że wystarcza... winksmiley.jpg
OK, w porządku, bez nerwów... Przecież każdy chyba jest człowiekiem...

--------------------
+Quote Post
mowgli
post 2.04.2008, 08:20:35
Post #16

-----

hehe biggrin.gif, cóż za budująca konwersacja. Ja niedawno zacząłem się interesować cms'ami no i niedługo mam zamiar się wziąć w garść za naukę php, gdyż css i html już znam smile.gif, jeszcze będę musiał tylko się poduczyć baz MSQL i będzie gites smile.gif. A co do Joomli, to był mój pierwszy cms którego się zacząłem uczyć - a konkretnie Mambo a teraz zmieniłem na Joomlę smile.gif. Oczywiście zmiana pozytywna smile.gif. Powiem szczerze że później próbowałem wiele innych cms'ów ale żaden nie okazał sie tak dobrze ułożonym i stabilnym. Mało tego jeśli chodzi o newsy to można udostępęnić aby użytkownicy je pisali, można grupować użytkowników oraz dawać im coróż to większe uprawnienia. Jeśli chodzi o funkce admina też są bardzo dobrym rozwiązaniem. Bardzo mi się podoba to, że jest dostęp bezpośrednio do html'a i css'a. Wiem również że jeśli człowiek się jeszcze poduczy to będzie mógł stworzyć dodatkowe skrypty (tzw pluginy) dzięki którym dostosuje sobie joomlę do swoich potrzeb. A więc reasumując - nie można sobie znaleźć gotowego cms'a takiego jak NK czy też EP (nawet gdyby takowy gotowiec istniał) nie ingerując w wygląd aby owy wygląd był niepowtarzalny. Bo logiczne że pierwsza osoba który takiego cms'a napisze i udostępni, to będzie z niego korzystała w niezmienionej postaci, a z racji tego że byłby darmowy to jego układ byłby pospolity, tak jak i układ Joomli. Ja narazie tworząc stronkę zmieniłem w niej tylko wygląd, a później zobaczę co bedzie dalej. Ogólnie na mojej stronce możesz zobaczyć jak wygląda stronka stworzona z kilku różnych skryptów php, gdyż forum jest inne, galeria inna, a sama stronka to jooml'a. Zapraszam na: www.mowgli.biz. Jedno jest pewne, musisz mieć płatny serwer i dla bezpieczeństwa strony i dla zwiększenia możliwości w modyfikacjach. Również chcę stworzyć sobie taki serwis społecznościowy ale chcę mieć jako główny silnik Joomlę, która będzie uzupełniona o inne skrypty (albo pozyskane z netu albo napisane samemu), może to da Tobie do myślenia.
Sorry że tak się rozpisałem, ale gdy ktoś pisze o takich problemach które nie są problemami to aż serce się kraja. Wpierw trzeba spróbować kilka cms'ów aby mieć pojęcie oczym się pisze a nie pisać a później zaczynać próbować.

Pozdrawiam.
+Quote Post
devnul
post 2.04.2008, 09:00:57
Post #17

-----

Cytat
jezeli grupa jest juz doswiadczona i dobrze grana po miesiacu bedziesz mial swoj serwis spolecznosciowy:)

@AxZx: wyśmiewasz kolege (Robert7) a sam piszesz głupoty? Kto Ci postawi serwis społecznościowy w miesiąc ja się pytam? Stworzenie dobrego projektu graficznego plus konsultacje poprawki podstrony to minimum tydzień (do tego dochodzi cała otoczka spraw związana z usability [użyteczność - jakby ktoś nie wiedział] a to już nie jest tak chop siup), nie mówiąc już że przygotowanie gruntownej specyfikacji/jakiegoś planu działania zajmuje mase czasu - bo trzeba przemyśleć/przedyskutować multum spraw. Samo oprogramowanie (dobrze - z możliwością rozwoju kodu w przyszłości przez inne osoby a nie tylko tą/te wtajemniczone w projekt) trwa dość długo (i nie są to na 100% 2 tygodnie), idąc dalej serwis trzeba przetestować, pod kątem różnych nieprzewidzianych scenariuszy i to dodatkowy czas. I jeszcze raz podkreśle. NIKT(!), ŻADNA szanująca się agencja (robiąca coś na poziomie) nie zrobi tego w miesiąc [no chyba że mówimy o wdrożeniu gotowca, totalnie po kosztach - to wtedy ok].

a co do naszego szanownego pytającego (Robert7) to proponuję najpier poczytać o temacie za który chcesz się wziąść bo niestety sam "pomysł" (robimy serwis "społecznośiowy" - nie ważne jaki, nie ważne o czym byle był bo to modne i zarabia pieniądze - niestety - trzeba mieć ten pomysł i to dobry - inaczej o sukcesie zapomnij) nie wystarczy, trzeba też trochę znajomości tematu lub przynajmniej sprecyzowany pogląd na to co chcę mieć/osiągnąć i specjaliści którzy pomogą tę wizję zrealizować. Przez specjalistów rozumiem nie "ekipe z podwórka" (kolega się tydzień temu "nauczył" pehape a drugi wie co to HaTeeMeL) i teraz zrobimy sobie super społecznościowy serwis. Dobra ekpia (agencja) za wykonanie roboty na dorbym poziomie - co samo w sobie daje duży plus do sukcesu (pod warunkiem że pomysł nie jest debilny) kosztuje i to sporo. Wystarczy powiedzieć że godzina pracy fachowca to koszt od kilkudziesięciu do kilkuset złotych - a tych ludzi trzeba by kilku(nastu) na dość spory kawałek czasu opłacać. Więc koszt też byłby proporcjonalnie wysoki.

--------------------
strzeż się amatorów...
+Quote Post
AxZx
post 2.04.2008, 09:12:30
Post #18

-----

Cytat
Kto Ci postawi serwis społecznościowy w miesiąc ja się pytam?

to ze ty nie potrafisz nie znaczy ze inni nie dadza rady. ludzie maja juz wiekszosc gotowych rzeczy - jak dostaja zlecenie tylko sklejaja to w calosc.
pewna grupa chwalila sie ze w 7 dni zrobila serwis spolecznosciowy ala fotka.

ale masz racje ze szanujaca sie agencja nie zrobi tego w tydzien:)
mowie o grupach ludzi ktorzy zajmuja sie szybkimi wdrozeniami - raz ciach i po bolu:)

Ten post edytował AxZx 2.04.2008, 09:17:00

--------------------
+Quote Post
mike
post 2.04.2008, 09:15:30
Post #19

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(AxZx @ 2.04.2008, 10:12:30 ) *
to ze ty nie potrafisz nie znaczy ze inni nie dadza rady. ludzie maja juz wiekszosc gotowych rzeczy - jak dostaja zlecenie tylko sklejaja to w calosc.
Proszę nie pisz takich głupot bo Google to indeksuje i późnej takie rzeczy na forum będą siedzieć.
Choć w sumie możesz pisać, humor polepszasz bo jest z czego się pośmiać.
+Quote Post
devnul
post 2.04.2008, 09:36:46
Post #20

-----

Cytat

potrafić robić coś źle (mam na myśli praktykę - gotowe rozwiązania wszędzie gdzie się tylko da je wcisnąć) a robić tak to dwie różne rzeczy. A to że ktoś w tydzień coś wdraża - ok - ale ja się pytam co to później sobą reprezentuje (bo chyba wiem o jakim projekcie mówisz - ale palcem pokazywał nie będę) błędy na podstronach, brak dopracowania detali (ot chociaż takich jak głupie zdawałoby się stronicowanie osób na tej "pseudofotce"), a dzieje się tak właśnie przez pośpiech - nikt nie miał czasu przetestować serwisu w "skrajnych" (więcej niż 2 użytkowników - skrajność, prawda?) warunkach, lub nawet pomyśleć o takich rzeczach, także powtarzając za mikiem
Cytat
(...)nie pisz (...) głupot

--------------------
strzeż się amatorów...
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:11