![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam następujący problem z mod_rewrite: chciałbym aby zamiast np. index.php?a=produkt&id=1 było produkt,1,nazwa_produktu.html. Mój plik ma następującą treść: Kod RewriteEngine On RewriteRule ^([^-]+),([^-]+),([^-_]+)\.html$ http://domena.pl/index.php?a=$1&id=$2 [L,NC,NS] Wszystko działa jak powinno. Tylko chciałbym, żeby zamiast przekierowywać na adres index.php?a=produkt&id=1 w przeglądarce była otworzona strona index.php?a=produkt&id=1 a w pasku adresu nadal wyświetlało się produkt,1,nazwa_produktu.html. W jaki sposób to zrobić? PS. Wiem że coś takiego jest możliwe do osiągnięcia, ponieważ nie raz się spotkałem z czymś takim na innych stronach internetowych. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zeby w przegladarce bylo: produkt,1,nazwa.html to musisz na taki url kolesia przekierowac (a nie na index.php?a=....).
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale w jaki sposób mam przekierować użytkownika na produkt,1,nazwa.html jeżeli fizycznie taki plik nie istnieje na serwerze?
PS. Niebardzo się znam na mod_rewrite dlatego byłbym wdzięczny jeśli by ktoś napisał co konkretnie powinienem zrobić aby rozwiązać ten problem. Ten post edytował lompi91 29.03.2008, 17:40:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eh,
Cytat Wszystko działa jak powinno. Czyli co? jak wpiszesz w przegladarke "produkt,1,nazwa_produktu.html" to pojawi ci sie strona z produktem 1? Tak? Cytat Ale w jaki sposób mam przekierować użytkownika na produkt,1,nazwa.html jeżeli fizycznie taki plik nie istnieje na serwerze? Dziala, a przeciez nie masz tego pliku na serwerze ![]() A czym sie rozni wpisanie takiego adresu w przegladarce od klikniecia zwyklego linka z takim adresem? <a href="/produkt,1,nazwa_produktu.html"> ....</a> - ot, cala magia -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Działa ponieważ przekierowuje użytkownika na stronę index.php?a=produkt&id=1 i po załadowaniu strony właśnie taki adres widnieje w jego przeglądarce, a chciałbym, żeby w przeglądarce wyświetlał się adres produkt,1,nazwa_produktu.html
PS. Chciałbym, żeby to wszystko wyglądało tak jak np. na www.aqq.bajo.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
No fakt... klikając w taki link załaduje się strona taka jak należy, no ale w przeglądarce na pasku adresu będzie się wyświetlać index.php?a=produkt&id=1 a ja chcę, żeby wyświetlało się nadal produkt,1,nazwa_produktu.html
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Wywal te przełączniki z końca:
Kod RewriteRule ^([^-]+),([^-]+),([^-_]+)\.html$ http://domena.pl/index.php?a=$1&id=$2 lub pozostaw samo [L] |
|
|
![]()
|
|
Eh, przyznaje sie ze nie zwrocilem uwagi w ogole na te NC, NS :/
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli na końcu nic nie ma... albo jeśli jest tylko same [L]... to nadal jest przekierowanie.
|
|
|
![]()
|
|
Kod RewriteRule ^([^-]+),([^-]+),([^-_]+)\.html$ index.php?a=$1&id=$2 Może tak. |
|
|
![]()
|
|
Ekstra... teraz działa... kurcze... taka błahostka... a ja na to nie wpadłem ;P
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:43 |