![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozważmy przykładową sytuacje: mamy rejestrację użytkowników. W bazie mamy unique na emailu. Robimy formularz z walidacją. Użyszkodnik próbuje się zarejestrować, podał dane, walidacja powiodła się, ale stwierdziłem w wyniku dalszych działań że email istnieje już w bazie i trzeba wybrać inny. Teraz chciałbym żeby wyświetlić znowu formularz i dodać w nim odpowiednią informację (jako error pod polem z emailem). Problem mam już po części rozwiązany, aczkolwiek rozwiązanie to średnio mi się podoba. Z góry dzięki za podpowiedzi ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tym przypadku pasuje tu napisanie własnego walidatora.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za odpowiedź, to jest właśnie to "moje rozwiązanie". Byłbym wdzięczny gdyby ktoś znał jakąś alternatywę dla tego rozwiązania ;]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co konkretnie nie podoba ci się w tym "Twoim rozwiązaniu"
Jeżeli napisałeś własny validiator dziedzicząc po Zend_Validate_Abstract, to raczej prościej szybciej i wygodniej już nie można. :-) Pozdrawiam pawella |
|
|
![]()
|
|
Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to możesz jeszcze użyć dekoratora 'Description' i po sprawdzeniu poprawności danych w formie, sprawdzać występowanie maila. W razie niepowodzenia dodawać odpowiednią informacje do description.
|
|
|
![]()
|
|
A co konkretnie nie podoba ci się w tym "Twoim rozwiązaniu" Jeżeli napisałeś własny validiator dziedzicząc po Zend_Validate_Abstract, to raczej prościej szybciej i wygodniej już nie można. :-) Pozdrawiam pawella Nie wszystko można ładnie w ten sposób załatwić. Np, przy pisaniu logowania praktycznie całą logikę trzeba upchnąć w walidatorach, co wg mnie nie jest najpiękniejszym rozwiązaniem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, może to głupia propozycja
a może trzeba by było stworzyć uniwersalny walidiator przyjmujący w opcja nazwę metody statycznej user::exists() ktora w przypadku niepowodzenia zwraca kod błędu.
A treść komunikatu załatwić Zend_Translate Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:51 |