![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój problem wygląda następująco:
- Posiadam cennik, który raz na dobę importuje ponad 16 000 produktów do bazy danych MySQL. - Cenny w cenniku są cenami hurtowymi, więc chciałbym do nich doliczyć odpowiednie marże. - Marże mają być dla konkretnych przedziałów cenowych i ma to być stała kwota (nie procent ceny). W bazie danych MySQL utworzyłem tabelę do przechowania marż o następującej strukturze:
Z uwagi na to, że produktów jest dość dużo i chciałbym jak najmądrzej wykorzystać zasoby serwera. I stąd moje pytanie: w jaki sposób najlepiej rozwiązać mój problem? Pobrać przedziały cenowe do tablicy i jak wtedy na nich operować? Czy MySQL potrafiłby zrealizować takie obliczenia (produkty po imporcie też są w tabelce)? Dodam jeszcze, że z założenia przedziały cenowe nie pokrywają się i nie występują przerwy (tzw. czarne dziury). Ten post edytował nexis 28.03.2008, 18:58:38 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można zamienić to w funkcje przykład:
*wszystkie dane możesz pobierać z mysql *można to na pewno ładniej zapisać *200 na dole to cena towaru
I wywołujesz:
Ten post edytował ShadowD 28.03.2008, 20:00:51 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(ew. uzyj >= 0 i < 100.00) i to robisz dla kazdego z przedzialow -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użycie MySQL jest chyba faktycznie najrozsądniejsze. Dodam tylko jeszcze dla przyszłych czytelników tego tematu, że ważne jest, aby posortować marże malejąco, ponieważ w przeciwnym przypadku produkt po doliczeniu marży może osiągnąć kolejny próg i marża zostanie doliczona dwu- lub wielokrotnie.
Moje rozwiązanie:
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:23 |