![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzień dobry,
to mój pierwszy post więc chciałbym na początku przywitać wszystkich. A teraz do rzeczy. Tak wygląda (po obcięciu - na potrzeby forum) moja baza. ![]() Zapytanie, które pobiera komentarze (tabela comments) dla odpowiedniego pubu (tabela pubs) na podstawia pól 'namepubs': $comment=$this->db->query('SELECT * FROM pubs p, comments c, users u WHERE c.namepubs="'.$namepubs.'" AND p.namepubs="'.$namepubs.'" AND u.idusersc="'..'"'); działa OK. Utworzyłem tabele users, która trzyma użytkowników. Teraz chciałbym przekształcić powyższe zapytanie tak aby wyświetliło mi użytkownikow którzy dodali komentarz - zachowując przy tym wszystko powyższe . pozdrawiam. Ten post edytował devurien 27.03.2008, 18:05:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze rozumiem.
Chcesz pobrać komentarze dla wybranego pubu oraz razem z tym użytkownika, ktory owe komentarze dodał, tak? Wówczas wystarczy zapytanie:
Możesz również wykonać to zapytanie następująco:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Chcesz pobrać komentarze dla wybranego pubu oraz razem z tym użytkownika, ktory owe komentarze dodał, tak? witam, niestety nie. Pragnę wyświetlić WSZYSTKIE komentarze dodane przez userów. Nie tylko przez pojdedyńczego usera - bo tu sprawa jest dość błacha jak wyżej :-) i w tym cały mój problem ach:/ pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 12 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurde, nie kumam o co Ci chodzi.
Spróbuj jeszcze raz, napisać innymi słowy co chcesz wyciągnąć. Bo jeśli wszystkie komentarze no to Kod SELECT * FROM comments ![]() -------------------- "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację która zmieni świat." - David Icke
| PAMIĘTAJ, JESTEŚ POLAKIEM !!! | Jam jest Polska, Ojczyzna Twoja, ziemia Ojców, z której wzrosłeś. Wszystko, czym jesteś, po Bogu - mnie zawdzięczasz!! |
|
|
![]()
|
|
dzień dobry,
może i faktycznie źle się wysławiam - wybaczcie:) Mamy sobie tabele pubs, która trzyma wszelkie informacje o pabach. Wchodzimy sobie na taka stronę http://xxx.pl/pubs/vanilia (gdzie Vanilia jest nazwa pabu - realizuje to zapytanie: $showDetaillist=$this->db->query('SELECT * FROM pubs WHERE namepubs="'.$namepubs.'"'); ) i ładnie mi wsio listuje. U dołu strony jest możliwość dodawania komentarzy. I teraz zalogowany user przypuśćmy, że ma ID = 1 o LOGINIE = devurien dodał komentarz, za nim dodał komentarz inny user o ID = 2 i LOGINIE = faraon. Mamy teraz 2 userow którzy dodali do pabu np. Vanilia komentarz. Teraz chcę wyświetlić owe komentarze (wszystkie dodane przez wszystkich userow) w danym pabie w tym wypadku namepub=Vanilia. Może źle skonstruowałem bazę? Doradźcie coś chłopacy ![]() Bo jeśli wszystkie komentarze no to Kod SELECT * FROM comments i owszem lecz bez relacji miedzy tabelami uesers, pubs. Wyświetli jedynie komentarze bez podpisania jaki user dodał dany komentarz i przy jakim pubie. czyli: http://xxx.pl/pubs/vanilia [..] Komentarze: fajny pub polecam. a chce uzyskac: http://xxx.pl/pubs/vanilia [..] Komentarze: devurien naipisał dnia 11.11.2007: fajny pub polecam. pozdrawiam was. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 12 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stworzyłem sobie testowo trzy tabele i kombinowałem.
Wykombinowałem coś takiego: Kod SELECT u.login, c.*, p.* FROM comments AS c, users AS u, pubs AS p WHERE c.namepubs = 'TwojPub' AND c.idusersc = u.idusers AND p.namepubs = 'TwojPub' O to Ci chodziło? -------------------- "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację która zmieni świat." - David Icke
| PAMIĘTAJ, JESTEŚ POLAKIEM !!! | Jam jest Polska, Ojczyzna Twoja, ziemia Ojców, z której wzrosłeś. Wszystko, czym jesteś, po Bogu - mnie zawdzięczasz!! |
|
|
![]()
|
|
Błogosławiony jarek_bolo - Twe zapytanie wydaje się działać wyśmienicie
![]() (potestuję dokładniej wieczorem ) Lecz nie przypuszczałem, że może być to aż tak banalne ![]() ps. link: Fenomen wyborców PO - bardzo przypadł mi do gustu! powzolę sobie jeszcze rzucić takim fajniutkim linkiem: http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Relacje_i_indeksy - proszę Was bardzo:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:31 |