![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Nie znam się dobrze na php, więc nie atakujcie mnie jak coś jest nie tak. Zobaczcie czy ten skrypcik logowania z zastosowaniem sesji jest sensowny i co najważniejsze - bezpieczny. Nie zwracajcie uwagi na to, że dane użytkownika są pobierane z tabeli bazy forum phpbb, to tylko przykład. Najlepiej jakby ktoś zarzucił to sobie na localhosta i posprawdzał dokładnie. Z góry dzięki.
Ten post edytował MGreg 26.03.2008, 16:21:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 47 Pomógł: 7 Dołączył: 6.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt nie jest do końca bezpieczny, jest narażony na SQL Injection. Szczególnie pobieranie użytkownika po nicku. Nie zabezpieczyłeś niczym $_POST['login']
Ten post edytował Petermechanic 26.03.2008, 16:42:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisząc to nie skupiałem się na zebezpieczeniu zapytań, ale dzięki
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 47 Pomógł: 7 Dołączył: 6.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sesje jako tako same nie są narażone na atak, chyba, że ktoś z tego samych ustawień serwera przechwyci cookie i tym samym id sesji, albo sesja ma czas życia i zachowuje się po resecie przeglądarki - można ją łatwo wykraść
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale warto się zabezpieczyć, używać takich rzeczy jak:
ini_set('session.use_only_cookies', true); output_add_rewrite_var session_regenerate_id Identyfikatory sesji powinny być przekazywane tylko przez cookie - warto to wymusić. Dodatkowo można też dodać dodatkowy znacznik sesji, który będzie przekazywany w adresie URL. Dałbym link do jakiegoś praktycznego przykładu, niestety nie znalazłem takiego (ale może słabo szukałem ![]() |
|
|
-mag32- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Taka drobna uwaga. Wydaje mi się, że nie powinieneś zwracać komunikatu o błędzie hasła lub loginu, jeśli już, to komunikat o błędzie jednego lub drugiego.
Czyli: "Zły login lub hasło" To taka drobniutka uwaga. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 244 Pomógł: 21 Dołączył: 10.02.2008 Skąd: Załęcze Wielkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak powiedział Petermechanic zabezpiecz to przed SQL Injection.
Najlepiej
-------------------- Amentis dolet!
Deus et patria! » Pomogłem? Kliknij Pomógł. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:23 |