![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki skrypt logowania, który przełącza mnie na odpowiednią stronę w zależności kto ma jąką rangę. Jeżeli loguje się według login/hasło na strona1.php to jest ok - wyświetla mi "Witaj.. login". Problem jest w tym, że jak się loguje na strona2 i strona3 ..to już się nie wyświetla "Witaj.. login" ..nie wiem o co chodzi, gdyż strony posiadają takie same skrypty (strona1, 2, 3.php)
Poza tym jeżeli wpiszę błędne hasło to zostaję przełączany na stronę i tam ..zostałeś zalogowany jako abc. Nie powinno się tak robić ponieważ nie mam takiego "byle jakiego" użytkownika w bazie. ..strona na którą mnie przełącza jest pusta - tylko z tą inf, ze zostałem zalogowany i "wyloguj" Czy Ktoś może wie o co chodzi? skrypt logowania:
strona1.php
Ten post edytował em-ba 26.03.2008, 11:03:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
daj session_start(); na początku KAŻDEGO pliku, gdzie używasz sesji, widzę, żę na przykład w strona1.php nie masz użytej tej funkcji.
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodałem session_start(); ale ..to samo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę masz zagmatwany ten skrypt, po co np.
- po co pobierasz rangę, kiedy jej nie potrzebujesz? - pobierasz hasło where login=login i sprawdzasz, po co dwa razy WHERE? Lecimy dalej: - po co else, jak i tak przerywasz wykonywanie skryptu? Następny ciekawy fragment: - po co Ci ta pętla tutaj? I po co mnożyć warunki? Zrób sobie w bazie: RANGA||ADRES - pobierasz rangę do sesji i od razu przekierowujesz na właściwą stronę. Następna uwaga: - jak używasz logowania/wylogowania to dobrze jest nie wysyłać tego do pamięci podręcznej przeglądarki - możesz też to zrobić za pomocą meta - ostatnio był taki temat: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=90...mp;#entry454682 Dalej: - ustawiasz zmiennej sesyjnej 'zalogowany' wartość np. moj_login. A później: - jeśli login==0 to jestem zalogowany? Na moje oko coś tu masz nie teges. Zrób to jeszcze raz, tylko wolniej i lepiej. Napisz funkcje wyloguj i zaloguj, wstaw je do oddzielnego pliku. Możesz użyć zmiennej $_SESSION['auth'] i przypisać jej TRUE, gdy użytkownik jest zalogowany - ZAWSZE sprawdzaj, czy jest zalogowany, następnie używaj $_SESSION['login'] i $_SESSION['ranga'] - w ten sposób się nie pogubisz. |
|
|
![]()
|
|
dzięki za "wyczerpującą" odpowiedz
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:37 |