![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,prosiłbym o wytłumaczenie mi kwestii magicznych cudzysłowów, z tego co wiem to należy filtrować dane jak je zapisujemy do bazy czyli np. kod(oczywiscie wykonywany przez php):
to czy muszę coś jeszcze robić jak włączona jest funkcja get_magic_quotes_gpc ? Drugie pytanie, w php.ini pisze mi ze get_magic_quotes_gpc mam wyłączone (jest na Off) a jak sprawdzę sobie np.
to wypisze test wykonany. trzecia sprawa jak to jest ze stripslashes? Używać tego zawsze czy jak? Zawsze przed zmienną pochodzącą z bazy z jakimś łańcuchem? z góry thx. Ten post edytował Majzel 25.03.2008, 15:44:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 6 Dołączył: 23.03.2008 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze Twój test niczego nie wykazuje, bo taki warunek jaki sformuowałeś będzie zawsze spełniony (to tak jakbyś napisał if (TRUE)). Po drugie stripslashes wycina z ciągu znak / . Przy wysyłaniu danych do bazy chyba najlepiej używać htmlspecialchars();, który zamienia wszystkie znaki specjalne na ich encje: & -> & itp.
-------------------- Pracuję na: Apache 2.2.4, MySQL 5.0.20a, PHP 5.3.0
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 19:00 |