![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 2 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam!
Jak użyć funkcji strpos(lub innej) aby dostać adres szukanego ciągu ale nie zaczynając od pierwszego znaku? -------------------- Youtube - Miedzynarodowa wersja: Wyposażenie siłowni
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wyjaśnij jakoś dokładnie... ;p
chodzi ci np ze masz ciąg "asssdfasghdgfasd12skjdasdjha" i chcesz pobrać np "12" lecz nie wiesz na którym miejscu się znajduje?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 2 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
chodzi mi bardziej, ze mam ciąg "aaaabbb1aaabbb2aaa" i chcę pobrać liczbę, która znajduje się za drugiem "bbb" czyli w tym przypadku 2, bo jesli wywoła się normalnego strpos("bbb",$ciag); to on odnajdzie pierwsze "bbb":D, a mi zależy na np. drugim;)
-------------------- Youtube - Miedzynarodowa wersja: Wyposażenie siłowni
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
To raczej trudno coś takiego napisać, z kod pobierasz ten dziwny ciąg znaków??
|
|
|
![]()
|
|
a nie ma jakiejś prostej funkcji która zaczyna szukanie poczynjąc od np. dziesiątego znaku?
-------------------- Youtube - Miedzynarodowa wersja: Wyposażenie siłowni
|
|
|
![]()
|
|
Jest możesz np wyciąć od 10 do 20 znaku i w nich szukać wtedy użyjesz 2 funkcj ale efekt będzie taki jaki chcesz...
![]() Nie stety nie pamiętam tej funkcj ale jak poprosisz to może poszukam... ;p |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie ma jakiejś prostej funkcji która zaczyna szukanie poczynjąc od np. dziesiątego znaku? Jasne, przytoczony strpos(). Jako trzeci, opcjonalny parametr, przyjmuje pozycję znaku zaczynającą szukanie: http://php.net.pl/manual/pl/function.strpos.php -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:54 |