![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Nie znalazłem podobnego tematu więc zakładam nowy. Mam problem związany z koszykiem opartym póki co na tablicy sesji $_SESSION['koszyk']=array(); Problem tkwi w tym że nie wiem za bardzo jak zrobić aby po zmianie przez klienta ilości danego towaru, i po przyciśnięciu przycisku "przelicz", Ogólna cena sumaryczna została zmieniona o iloczyn dodanych dodanych produktów czyli: CODE Nazwa produktu ilość Cena produkt 1 1 20 zł produkt 2 1 25 zł Razem: 45 zł jest to przykład wyświetlonego koszyka po dodaniu produktu 1 i 2. Pola ilość są typu text i użytkownik może zmienićwatość 1 np: na 5 jeśli chce kupić nie 1, a 5 takich samych produktów. Obrazuje to tak szczegółowo aby nie było niejasności ![]() CZYLI; CODE Nazwa produktu ilość Cena produkt 1 1 20 zł produkt 2 5 25 zł Razem:145 zł i teraz ... jak zmienic ogólną sumaryczną cenę oraz zmienić w tablicy wartość pola ilosc? Nie wklejam go w znacznikach CODE poniewaz tworzy się ramka ![]() oto kod:
Z góry dzięki za pomysły i pomoc.. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np przyjmij ze struktura tablicy z koszykiem wyglada tak:
Kod Array ( [id] => Array ( [nazwa] => Produkt [ilosc] => 5 [wartosc] => 12.4 ) ) i teraz jak chcesz modyfikować ilośc produktów to odwolujesz sie do indexu tablicy, który jest równy id produktu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc
Ponawiam pytanie bo jednak nadal nie moge sobie z tym dać rady ...
po wciśnieciu buttona przelicz chce aby wprowadzona wartosc ilosci sprzetu przez uzytkownika zmieniła się i aby cena sumaryczna takze uległa zmianie o iloczyn dodatkowych x elementów kazdej pozycji. Czyli normalna zasada działania koszyka. problem jest w tym ze po wciśnięciu Przelicz.... otrzymuje metodą post czyli $_POST['ilosc'], wartosc tylko ostatniego elementu ![]() CODE nazwa ilosc a 1 b 2 c 1 to otrzymuje tlko 1. a pozostale wartosci czyli 1 i 2 sa jakby stracone ... Nie mam pomysłu jak to rozwiązac ![]() Proszę o jakieś pomysły ... porady ... sugestie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale po co dajesz nam ten szablon? pokaz lepiej kod php
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
pisałem że na szablon nie mam pomysłu..
Ale w tej chwili mam coś takiego Kod print'<table border=1 cellpading=1 align=center>
<tr> <td bgcolor="silver" width=10% align=center>Lp</td> <td bgcolor="silver" width=50% align=center>Nazwa towaru</td> <td bgcolor="silver" width=20% align=center>Ilosć</td> <td bgcolor="silver" width=20% align=center>Cena</td> <td bgcolor="silver" width=15% align=center>Usuń</td> </tr> <form action=index.php?go=koszyk method=POST>'; foreach($_SESSION['koszyk'] as $klucz =>$wartosc) { $pom=$klucz; $pom++; $razem=$razem+$wartosc['Cena']; print'<tr> <td> '.$pom.' </td> <td> '.$wartosc['Nazwa_towaru'].' </td> <td align=center> <input type="text" name=\"$klucz\" size="2" value="'.$wartosc['Ilosc'].'"> </td> <td align=center> '.$wartosc['Cena'].' zł </td> <td> <input type="radio" name="usun" value="cos" /> </td> </tr>'; } print'<tr border=0> <td colspan="4" align="right"> Razem: '.$razem.' zł <input type=submit value="przelicz" name="przelicz_b"> </td> <tr>'; print'</table> </form> <a href=\'index.php\'>Powrót</a><br> <a href=\'index.php?go=koszyk&licz=true\'>Przelicz</a>'; } if(isset($_POST['$przelicz_b'])) { przelicz(); } function przelicz() { foreach($_SESSION['koszyk'] as $klucz =>$wartosc) { if ($_POST[$klucz]=='0') unset($_SESSION['koszyk'][$klucz]); else $_SESSION['koszyk'][$klucz]=$_POST[$klucz]; } } Ten post edytował kosmos 24.03.2008, 16:55:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 11:19 |