![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam chyba prosty problem ale siedze już ponad 2h i nie wychodzi mi rozwiązanie ![]() Problem się zaczął kiedy zabrałem się za drugie menu pionowe. Mimo że napisałem #lewa ul,li to jednak pobiera on wszytskie dane z #gora ul,li ![]() MOJE PYTANIE: JAK ROZDZIELIĆ punkty <UL> i <LI> ![]() Wstawiałem tak <ul class="gora"><li></li></ul> a w drugim <ul class="lewa"><li></li></ul> ale to nic nie daje ponieważ background mam zdefiniowany w li. Wychodzi na to że do każdego punktu <li> mam dodawać klase?? to raczej nie możliwe bo nigdzie nie widziałem czegoś takiego ![]() MENU GÓRNE DZIAŁAJĄCE Kod div#menu { width:748px; height:33px; font:12px arial; font-weight:bold; text-align:center; color:#ffffff; } #menu ul, ul li{ list-style:none; margin:0; padding:0; float:left; color:yellow; } #menu li{ width:104px; height:33px; margin:0 2px 0 0; } #menu li a:link, li a:visited{ text-align:left; display:block; width:85px; height:26px; background-color:#000000; padding:7px 0 0 20px; color:#ffffff; text-decoration:none; background-image: url(zd/btn.jpg); } #menu li a:hover{ background-color:orange; color:#ffffff; background-image: url(zd/btn1.jpg); font:14px arial; font-weight:bold; } <div id="menu"> <ul class="gora"> <li><a href="#">INDEX</a></li> <li><a href="#">KONTAKT</a></li> <li><a href="#">ADRES</a></li> <li><a href="#">MAPA</a></li> <li><a href="#">DOJAZD</a></li> </ul> </div> A TUTAJ MOJ NIEUDOLNY KOD W TRAKCIE ZMIAN: Kod div#lewa{ width:252px; border:1px solid red; float:left; font:11px arial; text-align:left; } #lewa ul.second, ul.second li.first{ margin:0px; padding:0px; display:block; border:1px solid green; } #lewa li.first{ height:22px; list-style:none; padding:5px 0 0 20px; margin:2px 0 0 0; } #lewa li.first a:link, li.first a:visited{ display:block; background-color:red; } #lewa li.first a:hover { background-color:red; } <div id="lewa"> <ul class="second"> <li class="first"><a href="#">Placówki opiekuńczo wychowawcze</a></li> <li><a href="#">Rodziny Zastępcze</a></li> <li><a href="#">Rehabilitacja Niepełnosprawnych</a></li> <li><a href="#">Świadczenia Rodzinne</a></li> <li><a href="#">Formularze do pobrania</a></li> <li><a href="#">Przeczytaj Koniecznie</a></li> <li><a href="#">Kadra pracownicza Centrum</a></li> <li><a href="#">Programy szkoleniowe</a></li> </ul> </div> ![]() Bede BARDZO wdzieczny za pomoc. Ten post edytował Caw 23.03.2008, 18:49:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 16 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ul#nazwa {
jakieswartosci; } ul#nazwa li{ jakieswartosci; } mam nadzieje ze o to ci chodzi |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok niezły bajzel miałem w kodzie ale działa twoja podpowiedź
![]() Jak mam okazje to zapytam jeszcze bo tez nie moge rozpracować. Otóż górne MENU dałem margin-right:2px tak żeby każdy button był oddalony od siebie własnie o 2px ale w IE podwaja mi ten margines czyli daje w FF mam 2px a w IE mam 4px ![]() wiem że im ma buga z float i trzeba dać DISPLAY:inline lecz w tym przypadku nie chce to zadziałać wstawiałem to już wszedzie i nic sie nie dzieje ![]() mowa o CSS MENU GÓRNE DZIAŁAJĄCE |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 16 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najlepiej na poczatku
wyzerowac paddingi i marginy a potem je ustalac wedlug potrzeb |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 00:34 |