Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php] Totalne podstawy, Cms, instalacja itp
P3t3r

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Chcę zająć się porefosjonalnym tworzeniem stron www. Znam trochę język html na poziomie średnim. Teraz potrzebuję jakiegoś większego narzędzia. Mam kilka pytań.

- Jak używać CMSów i do czego się one w ogóle przy PHP przydają? Warto ich używać?
- Ściągnąłem plik php-5.2.5.tar.bz2 i jak mam teraz to zainstalować na serwerze?
- W tutorialu na php.net jest wiele opcji towrzenia w php np.:
do pisania skryptów wywoływanych z linii poleceń
z interfejsem użytkownika używając rozszerzenia PHP-GTK

itp itd. Jestem kompletnie zielony w te klocki i nie wiem jak będzie najlepiej.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 7)
maziak

-----

Witaj, patrząc ponazwie pliku ktory pobrałeś "php-5.2.5.tar.bz2", jest to plik ktory mozesz obsługiwać pod linuksem. Jeżeli naprawde dopiero zaczynasz zabawę z PHP - zdecydowanie sciągnij sobie gotowy serwer, np XAMPP
http://www.apachefriends.org/en/xampp-linux.html
lub wersja pod windowsa
http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html
+Quote Post
P3t3r

-----

Czyli to jest jakas paczka niezbędnych plików? Ona mi się nie zmieście na moim servie testowym ;p - ja tam mam 25mb miejsca wolnego smile.gif. Są jakieś alternatywne? Wytłumaczcie mi to czego to służy.. Czy nie lepiej jakiegoś CMSa? Mambo itp? Czy to by mi w czymś pomogło? Używam windowsa a to co sciągnąłem to chyba złe (bz2) pierwsze lepsze wziąłem smile.gif
+Quote Post
ebnott

-----

Cytat
Chcę zająć się porefosjonalnym tworzeniem stron www. Znam trochę język html na poziomie średnim.

Najpierw się naucz podstaw, a nie wyjeżdżaj z takimi tekstami. Równie dobrze możesz powiedzieć, że zamierzasz zająć się tłumaczeniem z chińskiego, ale nic nie rozumiesz...

Cytat
Teraz potrzebuję jakiegoś większego narzędzia.

jakiego narzędzia? Ty wiesz o czym mowisz?

Cytat
- Jak używać CMSów i do czego się one w ogóle przy PHP przydają? Warto ich używać?

tu się dowiesz co to jest...
http://pl.wikipedia.org/wiki/System_zarz%C...e%C5%9Bci%C4%85

Cytat
- Ściągnąłem plik php-5.2.5.tar.bz2 i jak mam teraz to zainstalować na serwerze?

rozpakowaujesz, ładujesz na serwer, instalujesz...

PS. do nauki HTML -> CSS -> JS -> PHP itd. wtedy zostaniesz początkującym programistą lol.

--------------------
Jeśli pomogłem to kliknij w
+Quote Post
P3t3r

-----

tak myślałem że zaraz ktoś się będzie burzył ale tak zawsze jest na forach haha.gif
Co do narzędzia to źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że HTML ma za małe możliwości przy tworzeniu większych stron.
+Quote Post
ebnott

-----

Ja Ci tylko napisałem prawdę i podałem przykład jak to zabrzmiało.

"Równie dobrze możesz powiedzieć, że zamierzasz zająć się [profesjonalnym, za forse] tłumaczeniem z chińskiego, ale nic nie rozumiesz..."
gdyby ktoś taki się znalazł, to nie burzył byś się?

Ja mam dość takich hax00rów, którzy uważają sie za guru itp. a nic nie wiedzą i wypisują bzdurne posty.
To Ciebie nie dotyczy, ale dlatego się "burzę"

I napisałem, jeżeli naprawdę chcesz to robić, to droga przed Tobą dluga
HTML -> CSS -> JS -> PHP -> MySQL

--------------------
Jeśli pomogłem to kliknij w
+Quote Post
maziak

-----

Cytat
Ja mam dość takich hax00rów, którzy uważają sie za guru itp. a nic nie wiedzą i wypisują bzdurne posty.

Heh, hipokryzja.

Wbrew pozorom na tym forum rzadko ktoś się burzy, za to lubie to forum. Co prawda zawsze najdzie się jakiś "kwiatek".

Wracając do tematu - XAMPP instalujesz na swoim PC.
Gdy już proces instalacji przebiegnie pomyślnie, otwierasz panel kontrolny i włączasz Apache i MySQL.
W oknie przeglądarki wpisujesz "127.0.0.1", i voila - o to skrypt wykonany przez Twój własny serwer.

Na dysku na którym to zainstalowałeś w folderze /xampp/htdocs/ umieszczasz swoje strony.
Przykładowo :
tworzysz tam folder o nazwie "mojastrona",
a w nim plik "index.php",
w oknie przeglądarki wtedy wywołujesz ten plik przez : http://127.0.0.1/mojastrona/index.php

Naturalnie, zamiast "127.0.0.1" możesz używac swojego IP, lub nazwy "localhost". XAMPP o ile dobrze pamiętam jest przetłumaczony na język polski, więc i bez znajomości englisha powinieneś dać radę.

To tyle, na początek powinno wystarczyć do zrobienia podstawowych kursów PHP, ktorych w internecie cała masa. Jak już przez niektóre z nich przebrniesz i stwierdzisz, że nadal chcesz się tym zajmować - zdecydowanie zakup jakąś książke na ten temat. Książki to zawsze dobrze zainwestowane pieniądze. smile.gif

Pozdrawiam, jak co to nie bój się pytać. Każdy kiedyś zaczynał - od tego jest dział przedszkole (tak tak, panie ebnott).

Ten post edytował maziak 22.03.2008, 23:02:00
+Quote Post
nowotny

-----

Cytat(P3t3r @ 22.03.2008, 21:48:11 ) *
Ona mi się nie zmieście na moim servie testowym ;p - ja tam mam 25mb miejsca wolnego smile.gif.

Co masz na myśli poprzez "serv testowy"...? masz już jakieś konto na jakimś hostingu...? jeśli tak to gdzie...? i jakie...? Czy może masz na myśli swój domowy komputer...?
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:03