![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chcę zająć się porefosjonalnym tworzeniem stron www. Znam trochę język html na poziomie średnim. Teraz potrzebuję jakiegoś większego narzędzia. Mam kilka pytań. - Jak używać CMSów i do czego się one w ogóle przy PHP przydają? Warto ich używać? - Ściągnąłem plik php-5.2.5.tar.bz2 i jak mam teraz to zainstalować na serwerze? - W tutorialu na php.net jest wiele opcji towrzenia w php np.: do pisania skryptów wywoływanych z linii poleceń z interfejsem użytkownika używając rozszerzenia PHP-GTK itp itd. Jestem kompletnie zielony w te klocki i nie wiem jak będzie najlepiej. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj, patrząc ponazwie pliku ktory pobrałeś "php-5.2.5.tar.bz2", jest to plik ktory mozesz obsługiwać pod linuksem. Jeżeli naprawde dopiero zaczynasz zabawę z PHP - zdecydowanie sciągnij sobie gotowy serwer, np XAMPP
http://www.apachefriends.org/en/xampp-linux.html lub wersja pod windowsa http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli to jest jakas paczka niezbędnych plików? Ona mi się nie zmieście na moim servie testowym ;p - ja tam mam 25mb miejsca wolnego
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 7 Dołączył: 2.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Chcę zająć się porefosjonalnym tworzeniem stron www. Znam trochę język html na poziomie średnim. Najpierw się naucz podstaw, a nie wyjeżdżaj z takimi tekstami. Równie dobrze możesz powiedzieć, że zamierzasz zająć się tłumaczeniem z chińskiego, ale nic nie rozumiesz... Cytat Teraz potrzebuję jakiegoś większego narzędzia. jakiego narzędzia? Ty wiesz o czym mowisz? Cytat - Jak używać CMSów i do czego się one w ogóle przy PHP przydają? Warto ich używać? tu się dowiesz co to jest... http://pl.wikipedia.org/wiki/System_zarz%C...e%C5%9Bci%C4%85 Cytat - Ściągnąłem plik php-5.2.5.tar.bz2 i jak mam teraz to zainstalować na serwerze? rozpakowaujesz, ładujesz na serwer, instalujesz... PS. do nauki HTML -> CSS -> JS -> PHP itd. wtedy zostaniesz początkującym programistą lol. -------------------- Jeśli pomogłem to kliknij w ![]() |
|
|
![]()
|
|
tak myślałem że zaraz ktoś się będzie burzył ale tak zawsze jest na forach
![]() Co do narzędzia to źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że HTML ma za małe możliwości przy tworzeniu większych stron. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 7 Dołączył: 2.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja Ci tylko napisałem prawdę i podałem przykład jak to zabrzmiało.
"Równie dobrze możesz powiedzieć, że zamierzasz zająć się [profesjonalnym, za forse] tłumaczeniem z chińskiego, ale nic nie rozumiesz..." gdyby ktoś taki się znalazł, to nie burzył byś się? Ja mam dość takich hax00rów, którzy uważają sie za guru itp. a nic nie wiedzą i wypisują bzdurne posty. To Ciebie nie dotyczy, ale dlatego się "burzę" I napisałem, jeżeli naprawdę chcesz to robić, to droga przed Tobą dluga HTML -> CSS -> JS -> PHP -> MySQL -------------------- Jeśli pomogłem to kliknij w ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja mam dość takich hax00rów, którzy uważają sie za guru itp. a nic nie wiedzą i wypisują bzdurne posty. Heh, hipokryzja. Wbrew pozorom na tym forum rzadko ktoś się burzy, za to lubie to forum. Co prawda zawsze najdzie się jakiś "kwiatek". Wracając do tematu - XAMPP instalujesz na swoim PC. Gdy już proces instalacji przebiegnie pomyślnie, otwierasz panel kontrolny i włączasz Apache i MySQL. W oknie przeglądarki wpisujesz "127.0.0.1", i voila - o to skrypt wykonany przez Twój własny serwer. Na dysku na którym to zainstalowałeś w folderze /xampp/htdocs/ umieszczasz swoje strony. Przykładowo : tworzysz tam folder o nazwie "mojastrona", a w nim plik "index.php", w oknie przeglądarki wtedy wywołujesz ten plik przez : http://127.0.0.1/mojastrona/index.php Naturalnie, zamiast "127.0.0.1" możesz używac swojego IP, lub nazwy "localhost". XAMPP o ile dobrze pamiętam jest przetłumaczony na język polski, więc i bez znajomości englisha powinieneś dać radę. To tyle, na początek powinno wystarczyć do zrobienia podstawowych kursów PHP, ktorych w internecie cała masa. Jak już przez niektóre z nich przebrniesz i stwierdzisz, że nadal chcesz się tym zajmować - zdecydowanie zakup jakąś książke na ten temat. Książki to zawsze dobrze zainwestowane pieniądze. ![]() Pozdrawiam, jak co to nie bój się pytać. Każdy kiedyś zaczynał - od tego jest dział przedszkole (tak tak, panie ebnott). Ten post edytował maziak 22.03.2008, 23:02:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:03 |