![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam pracuje nad skryptem który bedzie pobierał zawartosc pewnej tabeli z bazy mysql(mianowicia sa to adresy @ userów którzy zarejestrowali sie u mnie na stronie), jestem w tym nieco zielony wiec szukałem informacji w sieci a skutki wygladaja nastepujaco:
Kod <?php /* połączenie z bazą sobie darujemy opisane jest ono w tej poradzie http://www.kess.com.pl/?sid=10&pid=32 */ // nawiazujemy polaczenie $connection = @mysql_connect('localhost', 'XXXXXX', 'YYYYY'); // połączenie nawiązane;-) echo "Udało się połączyć z serwerem! "; /* zapytanie <b>do</b> konkretnej tabeli */ $wynik = mysql_query("SELECT * FROM `ep_users` GROUP BY `user_email` ORDER BY `user_email`"); /* wyświetlamy wyniki, sprawdzamy, czy zapytanie zwróciło wartość większą od 0 */ { /* jeżeli wynik jest pozytywny, to wyświetlamy dane */ echo "<table cellpadding=\"2\" border=1>"; while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) { echo "<tr>"; echo "<td>".$r['rekord']."</td>"; echo "<td>".$r['email']."</td>"; echo "</tr>"; } echo "</table>"; } // zamykamy połączenie mysql_close($connection); ?> W efekcie otrzymuje cos takiego: Kod Uda³o siê po³¹czyæ z serwerem! <b>Warning</b>: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in <b>/home/tmo53873/public_html/pliki/mail2.php</b> on line <b>29</b> Ktos moze mi powiedziec gdzie lezy problem?
Powód edycji: dodalem tagi (cysiaczek)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 20 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Błąd jest tutaj:
Kod $wynik = mysql_query("SELECT * FROM `ep_users` GROUP BY `user_email` ORDER BY `user_email`"); sprawdź czy nie zrobiłeś jakiejś literówki w nazwach kolumn itp. -------------------- Impossible is nothing!!! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właściwie to nie wiem czy to zapytanie jest poprawnie zrobione, jak loguje sie do phpmyadmin i recznie docieram do tabeli ep_users to na górze mi takie zapytanie wyskakuje:
Kod SELECT COUNT( * ) AS `Rekordów` , `user_email` FROM `ep_users` GROUP BY `user_email` ORDER BY `user_email` LIMIT 0 , 120 moze nie potrzebnie cos wymazałem w skrypcie bo tam jest nieco innaczej. A tak w ogóle to co oznacza ten komunikat? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zmień sobie odpowiednią linijkę na:
Jeśli ci to nie pomoże to wklej komunikat na forum. Swoją drogą: na pewno chcesz robić grupowanie w zapytaniu? |
|
|
![]()
|
|
Grupowanie nie musi byc.
Po zmianie kodu mam taki komunikat: Kod Uda³o siê po³¹czyæ z serwerem!
No database selected |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Też to właśnie zauważyłem ale nie wiele to pomogło efekt tu http://musiek.pl/pliki/mail2.php
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 20 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, a możesz pokazać cały kod?
-------------------- Impossible is nothing!!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Przenoszę na Przedszkole
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
zamień
Kod echo "<td>".$r['rekord']."</td>"; echo "<td>".$r['email]."</td>"; na: Kod echo "<td>".$r['ep_users']."</td>";
echo "<td>".$r['user_email']."</td>"; -------------------- Impossible is nothing!!! |
|
|
![]()
|
|
Dzieki wielkie teraz działa jak nalezy
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 23:48 |