![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wyciągnąć interesujące nas dane z polecen html, przykładowo chce pobrać zawartość hrefa czyli:
i chcę aby pobrał mi tylko tą część gdzie jest napisane adres, bo mi zawsze pobiera nawet z class Ten post edytował ExPlOiT 22.03.2008, 02:06:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <a href="adres" id="id_linku" class="costam"> <script type="text/javascript"> var adres_linku = document.getElementById("id_linku").href; </script> Może tak by się dało? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podpisuję się pod tym pytanie kombinowałem i wykombinowałem coś takiego:
Ale to strasznie na około i zapewne da się dużo krócej. -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pobrało nawet adresy tupu http://www.strefa-seo.info/, a głównie chodzi mi o to jak napisałem aby pobrał tylko kat="to" ale plusik się tobie i dr_bonzo należy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś takiego?
Ten post edytował bmL 22.03.2008, 04:01:25 -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak Wy sobie lubicie komplikować życie. Nie lepiej jest użyć js, który może bezpośrednio pobierać dane ze znaczników?
Kod <a href="http://www.onet.pl/" id="id_linku" class="costam">Link</a> <div id="text"> </div> <script type="text/javascript"> function wstawText() { document.getElementById("text").innerHTML = document.getElementById("id_linku").href; } onload=wstawText; </script> Przetestuj ten kod, działa równie dobrze jak te w PHP. No może trochę lepiej - można się w JS odwoływać do wszystkich elementów czy atrybutów z HTML, można nawet tworzyć własne. Btw: wiem, że temat tyczy się preg_match, pokazałem jednak alternatywne rozwiązanie, znacznie łatwiejsze - choć nie zawsze możliwe do wykorzystania. Pozdro. Ten post edytował kilas88 22.03.2008, 12:42:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Jak Wy sobie lubicie komplikować życie. Nie lepiej jest użyć js, który może bezpośrednio pobierać dane ze znaczników? Kod <a href="http://www.onet.pl/" id="id_linku" class="costam">Link</a> <div id="text"> </div> <script type="text/javascript"> function wstawText() { document.getElementById("text").innerHTML = document.getElementById("id_linku").href; } onload=wstawText; </script> Przetestuj ten kod, działa równie dobrze jak te w PHP. No może trochę lepiej - można się w JS odwoływać do wszystkich elementów czy atrybutów z HTML, można nawet tworzyć własne. Btw: wiem, że temat tyczy się preg_match, pokazałem jednak alternatywne rozwiązanie, znacznie łatwiejsze - choć nie zawsze możliwe do wykorzystania. Pozdro. Tak ale to później trzeba przesłać do PHP i umieścić np w bazie, w sumie problemu nie ma - AJAX, ale co w sytuacji gdy jest to uruchamiane przez CRON'a? Jeśli już to można używać PHP DOM. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:59 |