Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php] formularz i użycie tablicy przy submit, czyli przesłanie danych tablicą.
kaszanka

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hi,

Mam sobie formularz w którym mam kilkanaście inputów typu text oraz radio, checkbox'ów i teraz tak:
Czy da się zrobić by te wszystkie wartości zmiennych wsadzić do tablicy i przesłać do danej podstrony tego samego serwisu aby nie używać <input type=submit> gdzie jego użycie powoduje jak wiadomo przy odświerzeniu strony ponowne wysłanie stron.
Lub też czasem robię jak mam bardziej skomplikowany formularz w którym submitem muszę przesłać kilka różnych zmiennych to robie input type=hidden.
Pomiijając oczywiście, iż po zaglądnięciu w kod źródłowy strony widać nazwy zmiennych itp...

Mam nadzieję, że nie namieszałem bardzo smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
nowotny

-----

Od strony PHP pola typu hidden nie różnią się w żaden sposób od innych pól formularza... czyli przy odświeżeniu zachowają się tak samo... są inne sposoby na odświeżanie no ale to już trzeba pogooglować...
+Quote Post
kaszanka

-----

To może jakaś wskazówka w jakim kierunku googlować ? smile.gif
+Quote Post
artega

-----

Hej smile.gif
Jeżeli dobrze zrozumiałem to problem polega za zabezpieczeniu się przed powtórny wysłaniem wprowadzonych danych przez wielo krokowy formularz. W takim przypadku pomocne mogą być sesje, mam na myśli możliwość monitorowania na jakim etapie formualrza użytkownik się znajduje. Rozwiązaniem przykładowo może być taka sytuacja - kiedy użytkownik wysłał już poprawne dane z jednego etapu zapisujesz do sesji informacje o tym fakcie a w przypadku ponownej próby zapisu odmawiasz dostępu.
Mam nadzieje, że wniosłem cenne trzy grosze winksmiley.jpg
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:37