![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 1 Dołączył: 17.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hi,
Mam sobie formularz w którym mam kilkanaście inputów typu text oraz radio, checkbox'ów i teraz tak: Czy da się zrobić by te wszystkie wartości zmiennych wsadzić do tablicy i przesłać do danej podstrony tego samego serwisu aby nie używać <input type=submit> gdzie jego użycie powoduje jak wiadomo przy odświerzeniu strony ponowne wysłanie stron. Lub też czasem robię jak mam bardziej skomplikowany formularz w którym submitem muszę przesłać kilka różnych zmiennych to robie input type=hidden. Pomiijając oczywiście, iż po zaglądnięciu w kod źródłowy strony widać nazwy zmiennych itp... Mam nadzieję, że nie namieszałem bardzo ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od strony PHP pola typu hidden nie różnią się w żaden sposób od innych pól formularza... czyli przy odświeżeniu zachowają się tak samo... są inne sposoby na odświeżanie no ale to już trzeba pogooglować...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 1 Dołączył: 17.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może jakaś wskazówka w jakim kierunku googlować ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
![]() Jeżeli dobrze zrozumiałem to problem polega za zabezpieczeniu się przed powtórny wysłaniem wprowadzonych danych przez wielo krokowy formularz. W takim przypadku pomocne mogą być sesje, mam na myśli możliwość monitorowania na jakim etapie formualrza użytkownik się znajduje. Rozwiązaniem przykładowo może być taka sytuacja - kiedy użytkownik wysłał już poprawne dane z jednego etapu zapisujesz do sesji informacje o tym fakcie a w przypadku ponownej próby zapisu odmawiasz dostępu. Mam nadzieje, że wniosłem cenne trzy grosze ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:37 |