![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym zrobić prostego cms-a ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać,szukałem jakichś samouczków ale nie znalazłem nic co by w jasny sposób przedstawiało jak to zrobić. Narazie robię stronki w html/css wyświetlające podstrony za pomocą funkcji switch i do tego includowałem również tylko gotowe skrypty php jak system newsów,księgi gości itp,no ale dostałem takie zleconko małe na strone no i dobrze by było jakby właśnie osoba dla której mam zrobić tą stronkę sama mogła sobie przez formularze w panelu admina dodawać teksty do poszczególnych działów,a do tego jest potrzebna znajomość php,czyli skrypty zapisu i odczyty z bazy mysql albo plików txt,no i połączenie tego z hmtl-em,no i w tym cały problem,a ja nie mam czasu studiować od podstaw php i kombinować w jaki sposób mam zrobić z tego strone. Chodzi tylko o jak najprostszy system, nic skomplikowanego. Więc pilnie poszukuję jakiegoś samouczka najlepiej z przykładową stroną gdzie wszystko byłoby po kolei wyjaśnione i pokazane,może ktoś już na forum coś takiego pisał. Albo być może niedawno ktoś uczył się tego i może mi podpowiedzieć jak najlepiej sie za to zabrać i co musze wiedzieć. Wiem,że idę troche na łatwizne,no ale cóż. Proszę o pomoc,z góry dzięki. Pozdrawiam Ten post edytował believer 21.03.2008, 14:42:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Proszę poprawić tytuł wątku zgodnie z obowiązującymi na forum Przedszkole zasadami.
2. A co rozumiesz pod pojęciem CMS? Najpierw zaprojektuj to co chcesz mieć. Twoje pytanie jest pozbawione ładu i składu. Tak jakbyś mechanika zapytał "Jak zbudować samochód?". Myślisz, że wręczyłby Ci książeczkę i instrukcją? Nie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli juz nauczysz poslugiwac jakims jezykiem ktory pozwala tworzyc aplikacje internetowe nastepnym krokiem moze byc zapoznanie sie z jakims frameworkiem ktory ulatwi ci pisanie swoich aplikacji.
proponuje skorzystac z frameworka Kohana, ktory w miare prosty sposob pozwala szybko stworzyc gotowa strone. http://kohanaphp.com/home.html http://kohanaphp.com/tutorials.html http://doc.kohanaphp.com/ -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się napisać złożonego skryptu takiego jak CMS, nie znając języka (nawet jeżeli znasz składnię, a nie wiesz jak rozwiązać podstawowe problemy - nie znasz go wystarczająco). Nie radzę podejmować się takich złożonych projektów na obecnym poziomie doświadczenia, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie
![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam na poczatku pisac skrypty dla siebie i dawac do oceny/ sprawdzenia na forum, bo tak to raczej stworzysz cos strasznie dziurawego i niebezpiecznego dla serwisu ;0
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba troche źle sformułowałem pytanie.
Trochę wyjaśnie,może w inny sposób,mam w tej chwili gotową inną stronkę napisaną w html,layout oparty na divach i css-ie no i pomyślałem,że fajnie by było zrobić dla niej taki panel administracyjny dla kilku administratowrów,w którym to będzie można zarządzać treścią poszczególnych działów,dodawać artykuły,informacje itp. za pomocą formularzy , i właśnie pisząc jak stworzyć cms-a miałem na myśli jak stworzyć taki panel administracyjny.Idąc za tym chodzi więc o to,że w tym panelu,poprzez formularze tekst pewno musiałby się zapisywać w bazie danych albo w plikach txt a później byłby wyświetlany z tej bazy/plików na odpowiednich podstronach mojej stronki. No i teraz jest główne pytanie jak napisać skrypt php/html takowego panela administracyjnego oraz skrypt php odczytujący z bazy danych? I właśnie o taki samouczek mi chodzi. Z php jestem trochę zielony niestety,a jakoś go za bardzo nie trawie i nie mam ochoty na głębokie studiowanie. Czy jest gdzies dostępny samouczek w którym bym konkretnie coś takiego mógł znaleźć? Czy po prostu musiałbym siąść od początku na php bawić się w jakieś drobne skrypty i później główkować samemu nad tym? Wybaczcie moje pójście na łatwizne. Pozdrawiam p.s. mam nadzieje,że teraz zrozumiecie o co mi dokładnie chodzi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak sobie poskladasz wszystko razem to moze cos zrobisz poszukaj pod hasłami system news-ów , system artykułów ale i tak nie bedzie odpowiadalo w 100% twoim wymaganiom ;]
Jak chcesz miec to porzadnie to zleć komus napisanie takiego systemu lub sam sie naucz porzadnie to robic. Pzodrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
dostałem takie zleconko małe na strone Z php jestem trochę zielony niestety W takim razie nie podejmuj się wykonania tego zlecenia... Wybaczcie moje pójście na łatwizne. Spoko ale czy zleceniodawca również wybaczy ci zapłatę za bubla (bo z pewnością takie coś otrzyma)... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak nie lubisz php i nie chcesz go polubiec to moze RubyOnRails ?
![]() -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie to nie widzę sensu w Twoim postępowaniu.
Nie znasz PHP, nie chcesz się go uczyć, nie chcesz wkładać w zadanie pracy. Niestety to czego chcesz wymaga znajomości PHP, wymaga wcześniejszej nauki i wymaga sporej ilości pracy. Czego więc oczekujesz? Widzę, że zdajesz sobie sprawę, że zadanie wymaga trudu a jednocześnie nie chcesz go podjąć. Pokaż mi sens swojego postępowania. Na moje oko nie ma w tym sensu. Jeśli chcesz przeniosę wątek na giełdę ofert. Znajdzie się chętny, zlecisz, on wykona Ty zapłacisz i po bólu. Będziesz miał co chcesz bez znajomości PHP, bez nauki i bez pracy. |
|
|
![]()
|
|
W sumie to nie widzę sensu w Twoim postępowaniu. Nie znasz PHP, nie chcesz się go uczyć, nie chcesz wkładać w zadanie pracy. Niestety to czego chcesz wymaga znajomości PHP, wymaga wcześniejszej nauki i wymaga sporej ilości pracy. Czego więc oczekujesz? ... Jeśli chcesz przeniosę wątek na giełdę ofert. Znajdzie się chętny, zlecisz, on wykona Ty zapłacisz i po bólu. Będziesz miał co chcesz bez znajomości PHP, bez nauki i bez pracy. Nie,dzięki narazie.Chciałem tylko zapytać czy taki samouczek jest,nie napisałem dajcie mi tu samouczek!I moje myślenie nie jest raczej w tej chwili bez sensu,bo zapytać chyba można,co nie? Spodziewałem się,że może być problem żeby konkretnie coś takiego znaleźć,ale po to jest forum,żeby pytać.A jak jest dobry samouczek czy tutorial to z własnego doświadczenia wiem,że dużo da się zrobić.No ale widocznie za dużo chciałem w wypadku tak skomplikowanej sprawy. A to zlecenie to w sumie drobna sprawa,na niewielką stronke,nawet nie dla kasy,i w dodatku mam mało czasu na to,jakiegoś dużego zlecenia bym sie nie podejmował w tej chwili,wariatem nie jestem,chyba zrobię tą stronkę w taki sposób jak umiem,myślałem,że jak jakiś samouczek się znajdzie to spróbuję zrobić panel. Kiedyś może znajdę motywacje i chęci i zacznę uczyć się PHP. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej believer!
Widzę, że nikt na Twoje pytanie nie odpisał, zamiast tego rozmowa zeszła na jakże interesujący temat jakim to nie jesteś lamerem, a jakimi to ONI FORUM, wielcy php-owcy, nie są profesjonalistami. Najlepiej jakbyś jeszcze przeprosił, że ośmieliłeś się zadać tak głupie i niestosowne pytanie. Typowe. Czy udało ci się stworzyć CMS-a? Mam taki sam problem jak Ty i nie wiem jak ten temat ugryźć, będę wdzięczny za pomoc. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
antyPRO, daruj sobie i bądź łaskaw nie odkopywać tematów, w których ostatnie posty zostały napisane w 2008 roku.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
hehehe a jakby koleś napisal nowy temat to byście odpisali ze juz taki był jak odkopal ten to pretensje ze afro-polak, urodzony w polsce nadal ma czarny kolor skóry po co robić forum jak sie odpowiada takie bzdety jesli ktoś ma problem to sie zwraca na forum. nie po to by czytać rady " poszukaj w google to nie boli" "taki temat już był" "skorzystaj z szukaja" Panowie zapisuje was na moja liste anty forum
![]() |
|
|
--ludek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Popieram! Jakieś żałosne towarzystwo na tym forum, lepiej zwinąć takie badziewie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Masz rację. "Zwijamy temat", bo "żałosne" towarzystwo zaczęło się zbierać.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 19:33 |