![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem w dobraniu poprawnego zapytania wybierającego ostatnie wydarzenie z danego miesiąca. Kolumny są następujące: day, month i year. Próbowałem tak:
Ale zapytanie nie działa tak jak chce. Dla wyjaśnienia: * oznacza corocznie/comiesięcznie, zmienne to dane na dziś. 1) zapytanie źle sortuje wyniki: chce, żeby wyświetlało posortowane najpierw przez rok, poźniej miesiąc, później dzień malejąco, a ono wyświetla jak chce - jeżeli dobrze by sortowało wystarczy dodać LIMIT 1 i mamy ostatnie wydarzenie, 2) nie dodaję limitu, a ono wyświetla tylko jedno wydarzenie, choć dodanych jest kilka na dany miesiąc, czyli coś jest nie tak. Jeżeli ktoś zauważył, gdzie wkradł się błąd, albo zna lepsze rozwiązanie tego problemu - proszę o odpowiedź. Z góry dzięki, JaKo. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm nie wiem czy to będzie dobre ale błąd wkradł się wg mnie w zapytaniu o dzień
Ten post edytował Sławo 20.03.2008, 14:54:33 -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 23:02 |