![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pewien problem z tym językiem - korzystajac sobei z wolnego czasu w święta postanowiłem napisać troche wcześniej (bardziej rozbudowaną, może na 6
![]() Kod for i:=0 to ilek do
begin assign(tmpfile,'kat-' + int2str(kat[i].id) + '.html'); {$I-} rewrite(tmpfile); {$I+} ........ tutaj zapisuje cośtam do pliku....... for x:=0 to ilep do begin if wyd[x].kategoria = kat[i].id then begin write(tmpfile,' <tr><td><a href="w-',x,'.html">',wyd[x].nazwa,'</a></td>'); writeln(tmpfile,wyd[x].data_wyd.dzien,'.',wyd[x].data_wyd.miesiac,'.',wyd[x].data_wyd.rok,'</td></tr>'); end; end; writeln(tmpfile,'</table><br><a href="index.html">Powrót...</a></body></html>'); close(tmpfile); end; i bez tej wewnętrznej pętli wszystko działa super - pliki zapisują się tyle ile trzeba. Natomiast na tej wewnętrznej pętli pascal sie wysypuje (po skompilowaniu i odpaleniu programu), i podaje mi coś takiego: ![]() Wszystkie zmienne są zadeklarowane prawidłowo, x, i, ilek, ilep są typu Integer - ogólnie wszystko jest OK, bo bez tej pętli działa :? Przy kompilacji nie wyskakują żadne błedy. Siedze nad tym już chyba ponad godzine i nic ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ta pętla jest Ci naprawdę aż tak do szczęścia potrzebna...
![]() ![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pisze wyraźnie - ACCESS_VIOLATION. Co prawda nie znam pascala, ale podejrzewam, że próbujesz zmienić zmienną typu RO albo coś takiego. Może wypisujesz dane tablicy z pola, którego nie ma ( spoza zakresu )?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm zamieniłem wewnętrzną pętlę z for na repeat...until i teraz działa :-k
Ogólnie zauważyłem (już trzeci raz), że pascal się sypie na zagnieżdzonych w sobie pętlach for :-k -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 05:22 |