![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
są dwa rodzaje użytkowników, powiedzmy zwykły użytkownik i użytkownik będący prawnikiem. Łączą ich wspólne cechy jak login, hasło, mail itp. Dodatkowo prawnik ma cechy których nie posiada zwykły user np. imię i nazwisko, zwykły user posługuje się nickiem. Jedna tabela czy dwie na przechowywanie informacji o uzytkownikach? Jakie za jakie przeciw do każdego z rozwiązań ? -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 1 Dołączył: 29.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Argumentem za może być zachowanie porządku w bazie, czyli jedna tabela z pracownikami, ze wskazaniem rodzaju użytkownika i dodatkowymi cechami. Przy takiej konstrukcji zawsze bez zbędnego łączenia tabel czy przeszukiwania dwóch będzie można realizować dowolne zadania.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym zrobil jedną tabelę i poporstu pola imie i nazwisko ustawil domyslnie null
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakie są minusy przechowywania tych informacji w jednej tabeli ? Czy wpływa to jakoś na wydajność serwisu przy założeniu że liczba użytkowników przekroczy np. 100 000 ?
Czy są jakieś minusy przechowywania tych informacji w dwóch tabelach oprócz konieczności ich złączenia ? -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysle ze najwazniejsze jest to ze dlugosc wykonyania zapytan do bazy na jednej tablei jest krotsze niz na dwoch
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to chyba zalezy od tego ilu jest uzytkownikow zwyklych a ile prawnikow ktorzy beda mieli wypelnione dodatkowe pola. jezeli wiecej bedzie zwyklych uzytkownikow wtedy duzo kolumn bedzie pustych. jeszcze sie zastanow nad tym jak czesto bedziesz korzystal z dodatkowych pol.
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 36 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysle ze najwazniejsze jest to ze dlugosc wykonyania zapytan do bazy na jednej tablei jest krotsze niz na dwoch Bzdura. Dobrze założone klucze i indeksy i nie ma różnicy podczas pobierania danych (a jak jest to bardzo! niewielka). Zdecydowanie jestem za rozdzieleniem danych na dwie tabele. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
to chyba zalezy od tego ilu jest uzytkownikow zwyklych a ile prawnikow ktorzy beda mieli wypelnione dodatkowe pola. jezeli wiecej bedzie zwyklych uzytkownikow wtedy duzo kolumn bedzie pustych. jeszcze sie zastanow nad tym jak czesto bedziesz korzystal z dodatkowych pol. a ja po głepszym przemysleniu sprawy przyznam wam jednak racje, ale jak w zacytowanym fragmecie ma znacznie ile bedzie zwyklych userów itych prawników ;p -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no przeciez ci napisalem.
zalozmy ze masz 1000 zwyklych userow i 2 prawnikow. w takim przypadku tworzac w jednej tabeli dodatkowe kolumny ktore beda wykorzystane tylko dla 2 uzytkownikow jest bezsensem. ja jestem za rozdzieleniem kolumn - bardziej elastyczne rozwiazanie. -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
odświerzę troche temat.
Sytuacja: dużo użytkownikow (dużo pojęcie względne, powiedzmy powyżej 100tys.) Każdy uzytkownik ma podstawowe pola: imie nazwisko login jakies jeszcze ze dwa oraz dodatkowe pola (powiedzmy kilkanascie, no max 20-30): czy zezwala na cos x 5 czy zezwala na cos innego x 4 czy cos tam jeszczze x5 jakas opisówka jakas inna opisówka I teraz pytanie: dzielić na te dwie tabele czy nie? W zasadzie każde zapytanie, może poza nielicznymi, będzie w zasadzie biegać do dwóch tabel, bo w kazdej bedzie cos waznego. Z tej drugiej tabeli będą wazne te pola "zezwalajace". I powiem szczerze - motam się. Niby zawsze robiłem na jednej tabeli. Unikamy dzieki temu tych nieszczesnych łączen. No ale może jakiś konkretny pożytek z tego podzialu będzie? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Też miałem podobny problem i zbadałem go empirycznie
![]() Mam tabele: tabuser i tabprofil. W pierwszej trzymam login, hasło, aktywny, data założenia konta itp. Druga tabela jest tabelą zawierającą specyficzne dla danego systemu dane, np imię i nazwisko, adres, zawód, wykształcenie, pola konfiguracyjne (coś zezwala) itd. Na podstawie tych dwóch tabel mam stworzony widok. Oczywistym jest, że na odpowiednich kolumnach pozakładane mam indeksy. Wady: - wolniejsze niż jedna tabela (ale nieznacznie, używając cache-owania nie ma różnicy) - brak możliwości bezpośredniej edycji danych w widoku (trzeba modyfikować osobno tabuser i tabprofile) Zalety: - podczas synchronizacji bazy użytkowników nie muszę się martwić o pola których nie ma / które są w różnych bazach - przenoszenie kont między systemami (np terminarz, sklep, poczta, itd) sprowadza się do przeniesienia danych z jednej tabeli oraz wszystkiego tego co można z drugiej. Jeśli czegoś brakuje, to zanim przeniesiony użytkownik będzie mógł korzystać z nowego serwisu, musi uzupełnić dane. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2008 Skąd: Głowno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zrobiłbym tabele ze WSZYSTKIMI użytkownikami a na końcu dodałbym pole oznaczające czy dana osoba jest przykładowo tym prawnikiem (np. 0 - uzytkownik normalny, 1 - osoba z wiekszymi uprawnieniami). Utworzyłbym drugą tabele w której indeksem bylyby numery id uzytkowników którzy mają wieksze uprawnienia i własnie w tej tabeli utworzylbym dodatkowe pola które są w tym przypadku potrzebne... Według mnie takie rozwiązanie jest dobre, ponieważ nie bedą sie marnowac pola w bazie ze wszystkimi userami ltórem te dodatkowe dane są zbędne... Dodatkowo ten sposób jest uniwersalny na wszelkiego typu dodatkowe informacje o użytkowniku, administratorze, Vipie czy moderatorze (2, 4, 5 itd.), np. przwileje, uprawnienia i inne dodatkowe pola.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Według mnie takie rozwiązanie jest dobre, ponieważ nie bedą sie marnowac pola w bazie ze wszystkimi userami ltórem te dodatkowe dane są zbędne... Rozmawiamy teraz o opcji numer dwa - nie ma zbednych pol. kazdy user bedzie mial wypelnione wszystkie pola.I prosilbym o wypowiedź osób co to juz robily i mają doswiadczenie z tym @batman dzieki. Mowiac "widok" masz na mysli widok mysql? powiedzmy ze wolalbym uniknac tworzenia widoków -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 2 Dołączył: 9.09.2006 Skąd: Londyn/Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem za rodzieleniem userow. Skoro jedni userzy niejakoby dziedzicza funkcjonalnosc drugich, czemu by nie umiescic tych dodatkowych informacji w tabeli w relacji 1:1? Takie rozwiazanie pomaga podczas operacji na userach rozszerzonych (obsluga trigerami) oraz pozwala na ew rozwijanie funkcjonalnisci, a dodatkowo ulatwia dministracje i zachowuje duza spojnosc danych. Jesli ktos nie wpadnie na genialny pomysl zeby z bazy wyciagac informacje JOINami co znacznie spowalnia i w praktyce jest wykozystywane naprawde oszczednie zapytania beda naprawde blyskawiczne. Jesli natomiast jeszcze za wolno to mozna zawsze memcache'yc wyniki:) Wtedy juz smiga jak ta lala:) Jesli ktos nie wierzy niech odpali sobie pare takich zapytan z EXPLAIN SELECT i zobaczy ile trwaja operacje zwiazane z obsluga tabeli w porownani z wyszukiwanie danych:)
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 01:31 |