![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: Białoruś Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki skrypcik. Chciał bym zrobic prostego selecta. Zrobiłem selekta (jest właśnie zakomentowany), jak probuje uruchomić wywala mi tysiąc błedów, bez tego selecta wszystko działa. Proszę o pomoc
myprojekt/application/controllers/IndexController.php:
myprojekt/application/models/Oferty.php :
myproject/index.php :
Ten post edytował coolin1986 18.03.2008, 11:13:12 -------------------- webdesign hamburg
werbung hamburg GRAND MEDIA |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zend_Db_Table::fetchAll() nie przyjmuje jako argumentu pełnego SELECTa, tylko część zawężajacą (WHERE).
Jeżeli chce wykonać pełne zapytanie, radzę pobrać adapter bazy poprzez Zend_Db_Table::getAdapter(), a następnie Zend_Db_Adapter_Abbstract::query(). Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: Białoruś Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli:
w index.php
a w modelu:
? Teraz zupełnie się zaplątełem... Ten post edytował coolin1986 18.03.2008, 12:29:28 -------------------- webdesign hamburg
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie
Ten post edytował LBO 18.03.2008, 12:35:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Twoim przypadku jednak lepiej/prościej jest zastosować Zend_Db_Table_Select i przekazać do fetchAll().
|
|
|
![]()
|
|
zastosowałem getAdapter() i rzeczywiście błedu nie ma. Ale ta funkcja nic mi nie zwraca.
A co do Zend_Db_Table_Select mam coś takiego: Fatal error: Class 'Zend_Db_Table_Select' not found in C:\wamp\www\myproject\application\models\Oferty.php on line 2 Po prostu chodzi mi o to żeby pisać gołe zapytania sql z minimalnym wykorzystaniem możliwości objektowych zend_db. Potrzebuję w krutkim czasie przenieść swój cms na zenda bez modyfikacji zapytań sql, bo to zajęło by strasznie dużo czasu... a cms ma już działać Ten post edytował coolin1986 18.03.2008, 13:02:48 -------------------- webdesign hamburg
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę że nie masz zastosowanego autoloadera. Jak jej nie wczytałeś co co sie dziwisz. Poza tym do obiektu selecta możesz się dostać poprzez $offer->select(); Nie wspominając już o tym że to wszystko jest prosto opisane w manualu: http://framework.zend.com/manual/en/zend.db.html
No to po co w ogóle ruszasz Zend_Db_Table ? Twórz połączenie poprzez $db = Zend_Db::factory($config->db); i załaduj obiekt do rejestru i z niego korzystaj. Jak chcesz wyniki zamiast query() zastosuj fetchAll() ofc. |
|
|
![]()
|
|
No to po co w ogóle ruszasz Zend_Db_Table ? Twórz połączenie poprzez $db = Zend_Db::factory($config->db); i załaduj obiekt do rejestru i z niego korzystaj. Załamka... :/ pierwszy raz mam z zendem do czynienia i nie do końca rozumiem jak to mam zrobić... jak bym miał jakiś przykład... Jak chcesz wyniki zamiast query() zastosuj fetchAll() ofc. własnie tak wcześniej robiłem ![]() -------------------- webdesign hamburg
|
|
![]()
|
|
Cytat własnie tak wcześniej robiłem ale wolę na razie zwykłe zapytania Nie. Wcześniej wywoływałeś poprzez Zend_Db_Table, a ja mówię o korzystaniu prosto z adaptera.
i w kontrolerze
I zajrzyj w końcu do tego manuala! |
|
|
![]()
|
|
Ok, dzięki. Działa.
![]() I jeszcze problem: nie wyświetla mi polskich znaków. Czy to trzeba coś w zendzie skonfigurować? -------------------- webdesign hamburg
|
|
![]()
|
|
Tyle co w przypadku każdego połączenia z db: SET NAMES/CHARACTER
|
|
|
![]()
|
|
No Sabistik, dla Ciebie to zawsze wszystko proste!
Ale ja nie wiem gdzie to mam wpisać? Czy mam się grzebać w zend library? -------------------- webdesign hamburg
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Aha no przecież!
![]() -------------------- webdesign hamburg
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 09:25 |