![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 2 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kod który wklejam do bazy... posiada on polskie znaki, ale gdy go wkleję i próbuję zawartość wyświetlić na stronie to polskie znaki zamieniają się na "?"...
Wklejam w phpmyadmin... Wszystko robie w UTF-8 mam: - mysql_query("SET NAMES utf-8"); - każda strona posiada kodowanie UTF-8 - System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci gdy wgrywam ze strony jakiejsc dane do MySQL to jest ok a gdy importuje/wklejam w PHPMYADMIN ot jest źle :/ HELP ![]() -------------------- -> Kanał YouTube: http://www.youtube.com/user/screencup
-> Screencup - podcast/screencast, recenzja Makowych aplikacji -> www.screencup.pl - witryna internetowa podcastu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A PhpMyAdmina to w jakim masz kodowaniu...?
Ten post edytował nowotny 17.03.2008, 20:52:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- mysql_query("SET NAMES utf-8"); sprobuj :
Ten post edytował the_foe 17.03.2008, 21:09:04 -------------------- ..::tHe FoE::..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 16 Dołączył: 19.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
miałem podobny problem kiedyś!
rozwiązaniem było to że text który wklejałem z pliku do phpmyadmina miałem w innym kodowaniu. to co wklejasz do phpma wrzuć do jakiegoś pliku i zmień mu kodowanie na utf-8 tak jak masz w bazie i na stronach... może pomoże -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam ustawione "Metoda porównywania napisów" w tablicy na latin2_general_ci i zawsze działa w obydwie strony
![]() Pliki zapisuję w kodowaniu ISO-8859-2 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 2 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podane metody nie działają
![]() spoko czaru, ale ja mam wszystkie pliki w utf8 zakodowane :/ -------------------- -> Kanał YouTube: http://www.youtube.com/user/screencup
-> Screencup - podcast/screencast, recenzja Makowych aplikacji -> www.screencup.pl - witryna internetowa podcastu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 16 Dołączył: 19.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj jeszcze dopisać podczas połączenia z bazą danych to:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
nic nie dało ;(
To ma być za połączeniem czy przed? ja robię za ![]() -------------------- -> Kanał YouTube: http://www.youtube.com/user/screencup
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
colinQ, jeżeli chcesz zaimportować dane z pliku (a w pliku masz kodowanie UTF) spróbuj wgrać go wybierając w phpmyadminie zestaw znaków 'binary'.
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
zrób tak (mi to kiedyś pomogło):
zrób sobie funcje do połączenia z bazą danych i zapisz do oddzielnego pliku php
a potem połącz się ta funkcją z bazą w pliku php przez np:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szpakoo, ale on stwierdził, że problem występuje tylko w phpmyadminie.
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
zastosowałem się do l0ud'a i do: "header..."
efekty: Z p?k. Davcio zrobiło się pĹ‚k. Davcio a powinno być płk. Davcio dodam jeszcze że jak spojrzę w PHPMYADMIN w "Przeglądaj" to tam również nie ma polskich znaków tylko są te Ĺź etc. Ale "?" zmieniają się tylko wtedy gdy mam 'binary' bo gdy mam 'utf8' to są "?". H E L P ... Ten post edytował colinQ 17.03.2008, 23:51:12 -------------------- -> Kanał YouTube: http://www.youtube.com/user/screencup
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj!!!
Miałem ten sam problem cięzko jest mi podac rozwiązanie wydaje mi się że wynika to ze źródła danych ja próbowałem zrzucić dane z pliku .xls to przy odzczycie tych danych wyrzucalo mi "?" natomaist jak wpsiałem w phpadminie zlapy poprzez zaytanie te same dane to nie była żadnego problemu; Poprostu pobaw się zmieniaj kodowania i z różnych źródeł sprubuj wprowadzać dane do bazy; pewnie znajdziejs najbradziej optymalne ustawienia kodowania przy wrzucie i odczycie Pozdr, |
|
|
--Jasny82-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Hej,
W jakim środowisku programujesz? Czy jest to notatnik czy np. Zend Studio? Pytam ponieważ ważne jest też jak zapisujesz plik z kodem - kodowanie powinno być takie samo jak kodowanie strony i danych w bazie. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Koduje, edytuje etc. w programie Notepad 2
![]() -------------------- -> Kanał YouTube: http://www.youtube.com/user/screencup
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:07 |