![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 1 Dołączył: 5.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Piszę własny skrypt forum. Właściwie została mi już tylko wyszukiwarka i naprawienie paru błędów. Nie mam żadnego pomysłu. Zwykłe 'surowe' zapytania z LIKE do bazy w której jest dużo postów zabiera strasznie dużo mocy procka. Oglądałem różne inne skrypty forum i zauważyłem że każdy ma jakieś skomplikowane te wyszukiwarki... Np. jest odzielna tabela dla wyszukiwanych słów (tzw. search history) i z tym się coś "je" ale nie zagłębiałem się zabardzo w kody skryptów bo niewiem czy to będzie właściwe rozwiązanie. Jak proponujecie zrobić tą wyszukiwarkę? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj FULLTEXT do tytułów i body i wykorzystaj wyszukiwanie pełnotekstowe, tj:
Pozdrawiam =) -------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz dokłądniej w czym będziesz szukal, czy to będzie teskt czy jak? Ile tego tekstu bedzie.
Ja robie osobną tabele | FRAZA | ID | i w niej zapisuję każdy osobny wyraz i link do treści. W trakcie dodania treści dodaje się FRAZA np. dla "Lubię kofane koty" doda się LUBIE | 1 KOFANE | 1 KOTY | 1 1 to id treści ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 1 Dołączył: 5.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@matix
Nie rozumie za bardzo tego co napisałeś... ale może to rozgryzę... @bim2 No będę szukał w postach i/lub nazwach tematów. A wyświetlał będę tylko wg. tematów Nie wiem czy dobrze to rozumiem ale tobie chodzi oto że jak dodaje posta to dziele tego posta na frazy i poszczególne frazy zapisuję do bazy wraz z id tematu, a potem jak znajdzie tę frazę to pobieram id tematu dla tej frazy u wyświetlam temat? Cóż tak jest chyba w większości skryptów for ale przecież jeśli takie coś zastosuje to ta tabela z frazami będzie miała miliony rekordów gdy postów będzie zaledwie kilkaset tysięcy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego pytałem co będziesz szukał
![]() "Ala lubi koty!!!!!!! Co ty sobie myslisz? ![]() ![]() Ala,lubi,koty,sobie,myslisz -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:11 |