![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Lubin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Mam taki problem. Otóż robię właśnie stornkę sieci blokowej i na niej tablicę ogłoszeń na podstawie MySQLa. No i w związku z tym mam pytanie. Czy istnieje taka możliwość, żeby wyświetlało mi tylko rekordy z ostatnich dwóch miesięcy? Bo dokładniej chcę to zrobić tak: na stronie jest logowanie, są dwa poziomy dostępu: 1-user i 2-administrator. Zrobiłem, zeby najpierw wyświetlały się posty administratora a potem userów. Chcę wzrobić sortowanie, żeby było maxymalnie 50 wyników wogóle sortowane na dwóch stronach po 25 no i właśnie z zastrzeżeniem, że posty starsze niż 2 miesiące mają się nie wyświetlać. Czy ktoś wie jak to zrobić? Z góry dzięki i pozdrawiam ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jedno z rozwiazan, to:
dajesz w tabeli pole data, np. typu int(11) i tam beda wrzucane daty dodania ogloszen pobrane przez time() nastepnie w zapytaniu dajesz: [sql:1:0c0db85635]SELECT id, ogloszenie, costam FROM tabela WHERE data>'".(time()-(3600*24*61)."' ORDER BY '".$_GET['sort']."' DESC LIMIT 25[/sql:1:0c0db85635] to Ci wyswietli 25 ogloszen z data pozniejsza niz 61 dni od tej chwili moozna tez funkcje time() zastapic przez UNIX_TIMESTAMP() a linki robisz takie Kod <a href=plik.php?sort=data>wg daty</a>
<a href=plik.php?sort=user>wg uzytkownika</a> pamietaj, aby wczesniej przepuscic $_GET['sort'] przez jakas funkcje sprawdzajaca, lub przez case'a, aby Ci sie nie wlamali -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Lubin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo tą tabelę juz mam zrobioną i data jest tam w polu typu: date. Czy jeśli jest taki typ pola to będzie działać? Sprawdzić nie mogę na razie bo serwer sieci przechodzi konfigurację
![]() |
|
|
![]()
|
|
Hyhy... dobra, udało mi się. Teraz z kolei mam inne pytanie. Czy da się napisac zapytanie do bazy z dwoma warunkami where? To znaczy ze w moim przypadku chciałem, żeby był warunek o datę (podany wyżej) oraz warunek autor="user"...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
da sie:
[sql:1:76ff875b98]SELECT id, ogloszenie, costam FROM tabela WHERE data>'".(time()-(3600*24*61)."' AND autor='user' ORDER BY '".$_GET['sort']."' DESC LIMIT 25[/sql:1:76ff875b98] -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:19 |