![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
mam taki problem Powiedzmy, że jest taka tabelka idW | P1 | P2 | P3 | P4 ----------------------- 1 | 10 | 1 | 4 | 8 2 | 1 | 3 | 10 | 7 gdzie idW to identyfikator i klucz tej tabeli nazwijmy ją wynikiWyscigow a poszczególne P to miejsca które w kolejnych wyścigach można zająć. Wartości na przecięciu id wyścigu i P (czyli np dla 1xP1 - 10) to numer zawodnika. Czy może mi ktoś pomóc i napisać, czy jest możliwe aby napisać zapytanie które by zwrócił nazwę kolumny. Przykładowo potrzebuje dostać zwrotkę P1 na zapytanie które miejsce zajął zawodnik 10 w wyścigu 1 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie byłoby łatwiej używać takiej struktury tabeli?
Kod +--------------+------------+-----------+ | id_wyscigu | zawodnik | miejsce | +--------------+------------+-----------+ | 1 | 1 | 1 | | 1 | 4 | 2 | | 1 | 8 | 3 | | 1 | 10 | 4 | | 2 | 1 | 1 | | 2 | 3 | 2 | | 2 | 7 | 3 | | 2 | 10 | 4 | | | | | (...) Bez PRIMARY KEY. Za to możesz dodać indeksy -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o takim rozwianiu wiem, problem w tym, ze to jest baza która już fizycznie istnieje i ma w sobie bardzo dużo rekordów
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie wykonaj proste zapytanie SELECT * FROM tabela WHERE idW = 1, a sprawdzanie nazwy kolumny przerzuć na PHP:
mysql_fetch_assoc" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + array_search" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 03:08 |