Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Kategorie w CMSie
menic
post 23.12.2003, 21:55:28
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Już kawałek czasu w wolnych chwilach skrobie sobie CMSa. Jak dotąd wszystko idzie z górki, ale mam pewnien dylemat. Dąże do tego aby system był w jak najwiekszym stopniu uniezależniony od modółw. No i z tym też nie ma dużego problemu, aż do czasu kiedy sprawa toczy sie o podział na kategorie sad.gif
Posłuże sie przykładem komentarzy. Moduł ten można podpiąć praktycznie pod wszystkie inne moduły. Dodaje sie w polu typ do jakiego modułu nalezy danyc komantarz i śmiga. Podobnie chciałem zrobić z podziałem na kategorie, ale tu sprawa sie kompplikue. No bo jak połączyć np. download z newsami czy artykułami. W kazdym z nich taki podział musi być, ale typy kategorii są zupełnie inne. Mam nadzieje ze zrozumieliście winksmiley.jpg
I co w takim wypadku radzicie :?;
Czy zrobic podział na kategorie razem z modułem, czy taki uniwersalny

--------------------
Jak masz cos zrobic dobrze...
...To musisz zrobić to sam.

Uchwycić moment...
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 23.12.2003, 22:03:35
Post #2

Grupa: Zarząd

Ja myślałem, aby zrobić coś takiego jak "słownik kategorii" (id, picture, name, abstract). Można go oprzeć nawet o drzewka. I w tym momencie - możemy przypisać np. newsa to kategorii (wcześniej zdefiniowanej w osobnym panelu kategorii) oraz np. plik w downloadzie do tej samej kategorii. tak samo można zrobić z każdym innym obiektem (artykuł, tips, galeria).
Nie wiem, czy podązamy tym samym tematem, ale może tak.
Co zyskujemy? Zyskujemy to, że Użytkowniek sam może tworzyć drzewka kategorii. Kwestia jest tylko z ikonkami, ale coż... zawsze może nas poprosić o ikonkę, a my ja dołączamy do dystrybucji (next release) i do kategorii predefiniowanych.

--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.06.2025 - 07:17