![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 1 Dołączył: 5.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki problem że pobieram sobie z bazy z różnych kolumn typu varchar, int itd. różne dane.. I teraz np. pobieram sobie jakąś liczbę z bazy (np.10 z kolumny int) i mam ją w zmiennej. Ta zmienna zamiast być typem integer to jest stringiem. W ogóle wszystkie dane oprócz NULL pobrane z bazy danych są stringami... Czy da się jakoś zrobić aby te zmienne miały typy adekwatne do tego co w nich jest? Czyli np. zmienna z liczbą 10-integer zmienna z wyrazem 'krowa'-string itd... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A skąd wiesz, że ta zmienna jest stringiem?
A jak zrobić by była integerem?... rzutować. (int)$zmienna -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 7 Dołączył: 8.12.2003 Skąd: Andrychów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam poczytać sobie ten artykuł. Pozdrawiam
-------------------- adminvps.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 1 Dołączył: 5.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten artykuł już czytałem i w niczym mi nie pomaga.
A skąd wiesz, że ta zmienna jest stringiem? A jak zrobić by była integerem?... rzutować. (int)$zmienna Sprawdzam przez gettype() i wiem że jest stringiem... Ja nie chce zrobić żeby była integerem, tylko chce żeby miała taki typ jaki jest odpowiedni do przechowywanych danych... (napisze jeszcze raz) czyli: 1221 typ:integer 'sdafadsf' typ:string 23.23 typ:double itd.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 44 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten artykuł już czytałem i w niczym mi nie pomaga. Sprawdzam przez gettype() i wiem że jest stringiem... Ja nie chce zrobić żeby była integerem, tylko chce żeby miała taki typ jaki jest odpowiedni do przechowywanych danych... (napisze jeszcze raz) czyli: 1221 typ:integer 'sdafadsf' typ:string 23.23 typ:double itd.... Najpierw piszesz, że nie chcesz żeby była integerem, a potem, że chcesz żeby 1221 miało typ integer... no to w końcu chcesz, żeby to były integery czy nie?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 7 Dołączył: 8.12.2003 Skąd: Andrychów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eh mnie sie zawsze wydawało że PHP ma właśnie taką "zaletę" ze integer może być stringiem czy jakimkolwiek innym typem i na odwrót bez karkołomnych wyczynów jakich niejednokrotnie wymaga taka konwersja w C, pomijając oczywiście zużycie pamięci itp. Może napisz konkretnie do czego tego potrzebujesz to będzie nam łatwiej Ci pomóc.
-------------------- adminvps.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:20 |