![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
nie wiem zupelnie jak sie do tego zabrac a i ciezko mi google oto zapytac bo nie wiem jak formułowac moje zapytanie w trzech slowach... mam serwis w ktorym sa osoby szukajace pracy i osoby ktore szukaja pracownikow i zalezy mi na tym zeby kazdy user mial swoja skrzynke wiadomosci w ktorej moglby odbierac wysylac i usuwac wiadomosci - dokladnie tak samo jak ma goldenline.pl oczywiscie nie chodzi o gotowy skrypt czy tez pisanie kodu na forum - tylko o wskazowki... czego szukac ? jak powiazac tabele wiadomosci z ID uzytkownika i jak wiadomosci opisac zeby bylo wiadomo ze user_id=1 wyslal do user_id=5 wiadomosc ? prosba o pomoc i naprowadzenie mnei na odpowiednia sciezke pozdrawiam Łukasz -------------------- www.Opiekuj.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod +-----------------+--------------+---------------+---------+---------+-----------------+------------------+-------------------+ | id_wiadomosci | id_nadawcy | id_odbiorcy | temat | tresc | data_wyslania | status_nadawca | status_odbiorca | +-----------------+--------------+---------------+---------+---------+-----------------+------------------+-------------------+ | | | | | | | | | status: 0 - usunięta 1 - nowa ( nieprzeczytana / niedostarczona ) 2 - stara ( przeczytana / dostarczona ) Okresowo usuwasz wiadomości, w których ( status_nadawca = 0 ) AND ( status_odbiorca = 0 ) Odbiorcy wyświetlasz wiadomości, w których ( id_odbiorcy = $odbiorca ) AND ( status_odbiorca != 0 ) i w zależności od wartości w status_odbiorca oznaczasz ją jako nieprzeczytaną/przeczytaną Nadawcy wyświetlasz wiadomości, w których ( id_nadawcy = $nadawca ) AND ( status_nadawca != 0 ) i w zależności od wartości w stratus_nadawca pozwalasz/nie pozwalasz na dokonanie edycji wiadomości Oczywiście to tylko prosty przykład. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm sie udalo zrobic...
teraz jeszcze podpowiedz mi prosze jak mozesz bo narazie mam skrzynke hm ogolna taka do ktorej kazdy moze miec dostep zmieniajac jedynie ID w odbierz.php?id_wiadomosci=1 w jaki sposob moge zabezpieczyc ze tylko user_id = 2 moze ogladac wiadomosci dla id_wiadomosci=1,4,7 pozdrawiam -------------------- www.Opiekuj.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jak będziesz pobierał wiadomości z bazy to zrób warunek where id='$id', a zmienną id pobierzesz z linka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po zalogowaniu zapisz ID użytkownika w $_SESSION['ID'] i wyświetlaj tylko te wiadomości, których id nadawcy lub id odbiorcy == $_SESSION['ID']
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 09:39 |