Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php] prywatne skrzynki wiadomosci
blokern
post 13.03.2008, 22:33:59
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie,
nie wiem zupelnie jak sie do tego zabrac a i ciezko mi google oto zapytac bo nie wiem jak formułowac moje zapytanie w trzech slowach...

mam serwis w ktorym sa osoby szukajace pracy i osoby ktore szukaja pracownikow i zalezy mi na tym zeby kazdy user mial swoja skrzynke wiadomosci w ktorej moglby odbierac wysylac i usuwac wiadomosci - dokladnie tak samo jak ma goldenline.pl

oczywiscie nie chodzi o gotowy skrypt czy tez pisanie kodu na forum - tylko o wskazowki...
czego szukac ?
jak powiazac tabele wiadomosci z ID uzytkownika i jak wiadomosci opisac zeby bylo wiadomo ze user_id=1 wyslal do user_id=5 wiadomosc ?

prosba o pomoc i naprowadzenie mnei na odpowiednia sciezke 

pozdrawiam
Łukasz

--------------------
www.Opiekuj.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
Kicok
post 14.03.2008, 10:46:32
Post #2

-----

Kod
+-----------------+--------------+---------------+---------+---------+-----------------+------------------+-------------------+
|  id_wiadomosci  |  id_nadawcy  |  id_odbiorcy  |  temat  |  tresc  |  data_wyslania  |  status_nadawca  |  status_odbiorca  |
+-----------------+--------------+---------------+---------+---------+-----------------+------------------+-------------------+
|                 |              |               |         |         |                 |                  |                   |

status:
0 - usunięta
1 - nowa ( nieprzeczytana / niedostarczona )
2 - stara ( przeczytana / dostarczona )

Okresowo usuwasz wiadomości, w których ( status_nadawca = 0 ) AND ( status_odbiorca = 0 )
Odbiorcy wyświetlasz wiadomości, w których ( id_odbiorcy = $odbiorca ) AND ( status_odbiorca != 0 ) i w zależności od wartości w status_odbiorca oznaczasz ją jako nieprzeczytaną/przeczytaną
Nadawcy wyświetlasz wiadomości, w których ( id_nadawcy = $nadawca ) AND ( status_nadawca != 0 ) i w zależności od wartości w stratus_nadawca pozwalasz/nie pozwalasz na dokonanie edycji wiadomości

Oczywiście to tylko prosty przykład.

--------------------
"Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
+Quote Post
blokern
post 14.03.2008, 15:21:39
Post #3

-----

hm sie udalo zrobic...
teraz jeszcze podpowiedz mi prosze jak mozesz bo narazie mam skrzynke hm ogolna taka do ktorej kazdy moze miec dostep zmieniajac jedynie ID w odbierz.php?id_wiadomosci=1 
w jaki sposob moge zabezpieczyc ze tylko user_id = 2 moze ogladac wiadomosci dla id_wiadomosci=1,4,7

pozdrawiam

--------------------
www.Opiekuj.pl
+Quote Post
PawelC
post 14.03.2008, 15:24:26
Post #4

-----

to jak będziesz pobierał wiadomości z bazy to zrób warunek where id='$id', a zmienną id pobierzesz z linka
+Quote Post
Kicok
post 14.03.2008, 16:29:43
Post #5

-----

Po zalogowaniu zapisz ID użytkownika w $_SESSION['ID'] i wyświetlaj tylko te wiadomości, których id nadawcy lub id odbiorcy == $_SESSION['ID']

--------------------
"Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.07.2025 - 09:39