![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 466 Pomógł: 11 Dołączył: 21.09.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż chciałbym zrobić coś takiego:
mam wykupioną domenę np, mojadomena.pl. Po zarejestrowaniu, mozna dodać własny komis samochodowy wraz z jego ofertami. Problem w tym, że nie wiem jak zrobić, aby po dodaniu komisu jego adres byłby taki: nowykomis.mojadomena.pl czyli wyglądałby jak subdomena, i np każda oferta miałąby url: nowykomis.mojadomena.pl/oferty.php?id=2.... Jak takie coś zrobić z poziomu PHP żeby robiło się to automatycznie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o wildcard w domenach.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nazwe subdomeny mozesz zczytac tak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 466 Pomógł: 11 Dołączył: 21.09.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
u mnie wygladałoby to tak:
domena.pl/komisy.php?k=nazwa_komisu I chciałbym aby efektem było: nazwa_komisu.domena.pl Podobno na nazwa.pl - tam jest serwer wykupiony mają wildcard włączone domyslnie. Musze kombinować z mod rewrite? czy jest jakaś innna metoda ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No chyba zostało już wszystko wyjaśnione. Albo pobierasz nazwę tak jak podał ~NoiseMc, albo mapujesz adres rewritem. Było już multum tematów na ten temat wiec użyj wyszukiwarki.
|
|
|
![]()
|
|
no ok, mam już pobraną subdomenę jak wyżej napisał kolega
![]() ale jak teraz .htaccess napisać? Bo sporo szukałem i nici :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli masz juz pobrana nazwe subdomeny, to nic nie nadpisujesz, tylko ustawiasz samemu wszystko do pracy z ustawieniami danej subdomeny, czyli jesli chcesz zeby wyswietlane byly oferty danego komisu, to ustawiasz komis na podstawie subdomeny i jazda. tyle.
-------------------- Wrzasq.pl
Tworzenie stron i aplikacji internetowych. Chillout Development - tworzenie stron i aplikacji internetowych. |
|
|
![]()
|
|
tak, tylko tam jeszcze dojdą inne zmienne i jakoś muszę pod to napisać rewrite :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
NoiseMc dał Ci już odpowiedź jak wydobyć nazwę użytkownika, nie musisz do tego używać mod rewrite, jest to całkowicie zbędne
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
chodzi mi o to, że oprócz nazwy użytk. jako subdomena będą inne zmienne np. user1.domena.pl?zmienna1=x&zmienna2=y
i to właśnie bym chciał rewrite zrobić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 18.09.2004 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Normalnie tak jak zwykle. rewrite nie ma nic do domeny.
|
|
|
![]()
|
|
no chyba nie normalnie:/
chcę np dać: user1.domena.pl/auta/ford - i jak np pod to napisać htaccess + obsługa subdomeny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba nadal nie rozumiesz. to nie ma nic wspolnego jedno z drugim. domena bedzie ci siedziec w $_SERVER['HTTP_HOST'], a mod_rewrite jedynie mapuje URLe na pliki. to w twoim przypadku nie ma ze soba nic wspolnego.
przyklad: http://user1.domena.pl/auta/ford .htaccess: Kod RewriteEngine On RewriteRule ^([^/]+)/(.*)$ index.php?kategoria=$1&marka=$2 index.php:
-------------------- Wrzasq.pl
Tworzenie stron i aplikacji internetowych. Chillout Development - tworzenie stron i aplikacji internetowych. |
|
|
![]()
|
|
i to pokaże mi ładnie subdomenę + bedą działały metody rewrite?
Jak tak to dzięki ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:40 |